Wednesday, January 27, 2010

Saya Tak Kata Ber Hutang Tu Bagus

dan saya tak juga mengatakan bahawasanya berhutang tu tak bagus...

kekadang berhutang tu lah yang membuatkan manusia lebih hidup.hee. tak percaya? sila perhatikan sekeliling anda. kan semua orang tengah bekerja keras. buat macam2, join macam2, bersemangat kerja over time (lebih masa). bergerak ke sana ke mari. berfikir nak menyelesaikan masalah. nak settlekan hutang kereta, rumah, pelajaran pendidikan, personal loan, perabot dll. so anda setuju kan?? sila lah berhutang.kui2..

lagi pun dah kenyataannya majoritynya berhutang. tak dapat lari daripada berhutang. you not alone.hee

cumanya masalah hutang ni bila ianya tidak terkawal makanya siap lah..( sila imagine sendiri).

Saya pasti orang yang beruntung ialah dia mampu membeli semuanya secara cash tunai. Rumah besar, kereta idaman dll semuanya secara tunai. (memang kaya la tu), tak kisahlah waris ke atau jutawan segera ke apa. Dan setingkat lagi orang yang lebih beruntung ialah dia mampu dapatkan semua diatas secara percuma (psst..walaupun dia tidak semestinya kaya). saya pun dah cite macam mana nak dapat kereta free

mau saya ceritakan lagi sebuah cerita pendek, kisah benar (tak tipu. saya yang uruskan kok bagi pihak) tentang seorang kawan. dia membeli sebuah apartment mentari court (tepi federal highway PJ) tahun 2009 pada harga RM78k (daripada orang)..dan mendapat loan pinjaman daripada pihak bank sebanyak RM 103,500, bulanannya sekitar RM550+. Rumah tersebut pula disewakan pada harga RM1000 (fully furnish) kepada student. pening bukan?? saya suka.hee

saya ambik calculator tekan2= (RM103500-RM78000)=RM25,500+deposit rumah api air=untung + sewaan =(Rm1000-RM550+)=???

ok cukup la tu. sebenarnya nak cite kalau ada ilmu insyaallah semuanya mungkin. bukannya susah. (semuanya dibuat secara legal).

sedikit idea. why not rumah pertama you invest dulu, sewakan dengan pulangan +ve cashflow (mungkin 3 or 4 rumah). then daripada hasil tersebut boleh lah digunakan untuk bayar bulan2 rumah idaman (tempat tinggal) anda tu. taklah rabak duit poket anda bukan??. macam dalam entry ni.

kesimpulannya:

Benda baik ni cara nak dapat dia ialah dengan kesabaran. lain-lain, biar masa je yang menentukan. (orang yang berjaya hari ini adalah hasil usaha dia pada tahun-tahun yang lepas). bukan semalam esok lusa..

Anda pun pernah dengar pasal hutang baik dan hutang tak baik (good dept and bad dept). so pilihan di tangan anda. kalau masih kurang pasti yang mana buruk yang mana baik??

good dept=menjana income=aset=duit masuk
bad dept=comittment=menambah liabiliti=duit keluar

hutang wajib dibayar.

14 comments:

treec00l said...

lu cakap mmg betol dan masok akal la bro :)

dah ber-3 ke blom? hehe

MET said...

hee. insyaallah bulan 6 kot??he

sue_dean said...

Abislah saya.. nak rumah idaman.. kena carik 3 4 buah rumah utk wat investment daa... sang suami sila peningkan kepala anda ye..

MET said...

hahaha..

kepada sang isteri. insyaallah kalau ada rezeki tu tak kemana...:)

kayzen said...

good debt and bad debt.. yang penting, tahu membezakan yang mana satu.. dan pandai mengawal kewangan masing2.. Insyaallah selamat.......

ADIWIRA said...

Salam, MET..

Saya nak minta pandangan/pendapat berkenaan kewangan saya..

Sambungan dulu punya.. hehehe.. harap tak keberatan bagi nasihat..

gaji dalam 3300.00 dan ada buat personal loan dgn bank rakyat sebanyak rm35K selama 12 tahun dengan bayaran 413.00 sebulan dan tiada hutang kenderaan kereta dll (cuma hutang kecil2 ajer). baki gaji dalam 2300.00 jer kut..

hasil simpanan gaji sebelum ini, saya ada buat ODASB dgn nilai 90% iaitu rm45K pada bulan 4 ari tu dan telah disburst wang pada bulan 7 (ada masalah cikit, tu yg lama masuk) ..

sy ada buat loanASB dgn maybank rm100K selama 25 tahun dgn bayaran bulanan rm538.00 dan minggu ni (hasil pandangan MET baru2 ni, he3) sy ada buat tambahan loanASB maybank rm50K selama 25 tahun lagi dgn bayaran bulanan sebanyak rm292.00 untuk genapkan 200K.. bayaran bulanan lebih kurang 830.00 sebulan..

masalah sy, berbaloikah sy buat OVERLAPE PL dgn bank rakyat utk hapuskan PL 35K (yg ambil tempoh masa 10 tahun lagi utk habiskan) dan tambah jumlah PL kepada rm100K pada tempoh singkat sahaja iaitu 6 tahun dengan bayaran bulanan sebanyak rm1587.00 (sy kira2 interest yg perlu di bayar ada 33K++ sahaja= r,133K) ?

harapan sy dapat langsaikan hutang PL rm100K bank rakyat yang baru tu dalam tempoh 3 atau 4 tahun akan datang dgn tambahan melalui dividen loanASB yg diperolehi (l/kurang 14K setahun) dan pada masa yang sama terjejaskah permohonan loan kenderaan yang sy mahu dapatkan daripada bank sebanyak rm120K?

betul ke kira2 ni? atau sy tangguhkan pembelian kereta nilai 120K dan teruskan usaha simpan wang sahaja atau beli tanah atau lain2 pelaburan?

terima kasih MET…

MET said...

salam..

emm..sebelum tu nak tanya ape plan mu nak wat 100k PL tu??banyak tu..

ADIWIRA said...

Salam..

selamat hari raya MET...

hehe.. a'ah rasa macam banyak jugak.. nak buat PL tu atas sbb nak overlape PL sebelum ni iaitu rm35K..

dapat dalam rm63K...

fikir2 nak masukkan dalam ASW dulu seblum tunggu hujung tahun, mana tau PNB dah releasekan OD against ASW pulak ke, cam tahun lepas.. dengar2, tahun lepas pun cam tengah tahun ni, PNB bekukan sementara waktu.. kalu PNB buka balik, nak try buat ODASW seblum masukkan sebahagia OD semula dalam ASW.. (itu jer, sambil tunggu dividen jer)

ODASB skang ni (45k), utk rolling perbelajaan bulanan + loanASB 150K dalam 2 atau 3 tahun sebelum ditaopup ngan dividen setiap tahun atau pun beli tanah kat kg ke (boleh tanam getah- angan2)..

camane MET.. tq atas respond

MET said...

ish2.mu ni suka2 je...hu.

lain orang lain cara dia. bergantung situasi. macam mu cashflow +ve. dah memang takde masalah.so jangan lah cari masalah.hu. orang lain nak tambah makin banyak cashflow. hang nak lagi bagi short cashflow..

simple kira hang bayar bulan2 PL RM 1,587/month untuk PL..then 63k masuk ASW so dapatlah dividen kalau 6%=RM3,780 or RM 315/month..so mu kena cover RM 1,272 daripada poket sendiri selama 6 tahun??ape pointnye?? cube banding dengan ASB loan berapa +ve cashflow selama 25 tahun??

daripada sudah2 kena cover 1,272 tu baik direct masuk ASW 6 tahun. dah dapat berapa??cikai2 tak compounding pun dah RM 91,584. memanglah lagi sikit pinjaman tahun lagi sikit total interestnya..tapi watpe. wasting money je..

beb ASB Loan is different..much different compare to PL..and even buat PL then masuk ASB pun aku tak galakkan..

PL tak salah nak ambik.tapi kenalah pandai.ade orang takle menyimpan so PL mungkin salah satu cara tapi kena sangat displin. hang dah +ve tak perlu nak wasting duit yang ada.

boleh ambik PL tapi kena tahu lah berapa return keuntungan yang mu dapat.not saja2. agak2 tanpa perancangan yang rapi..

kami ade ambik PL juga. tapi bayar bukan pakai duit poket. dan guna untuk beli aset yang lagi besar pulangan dia..

em.getah bagus juga. aku suka idea yang ni. sawit pun not bad. tak tanah kosong pun takpe. cari yang masih ade hasil. sambil potong sawit boleh je sulam anak pokok celah2 dia. dah agak membesar then leh matikan pokok besar..taklah waste sangat masa dan wang ringgit.

nak guna PL jugak terpulanglah. but better is dah dapat lokasi cantik. dah leh calculated return/brake even. dah tahu cost baru buat loan=jumlah yang diperlukan. jangan wat lebih2 sangat.membazir je cashflow hang. and takut nanti hang akan guna beli benda yang tak perlu (maklumlah duit banyak).

kena maklum PL is flat rate yg mana efective ratenya % almost double banding daily rest..

ADIWIRA said...

tq MET, sbb bg pandangan yg bernas... sy print out post 211125 hrs utk ingatan sepanjang sy...

ada check balik dgn bank ttg PL utk ambil tempoh yg panjang cikit iaitu 10 tahun dgn bayaran bulanan 1238.00....

(quote) jangan wat lebih2 sangat.membazir je cashflow hang. and takut nanti hang akan guna beli benda yang tak perlu (maklumlah duit banyak) (quote)

terima kasih atas ingatan.. susah nk cari mmber cam ni.. )

MET said...

oh..yang pasal kereta tu..mahal sangat. kereta sebelum ni dah abis bayar ke??

em..abgi 10 sebab kenapa perlu tuka kereta baru..hu.

ADIWIRA said...

hehe.. kreta sebelum ni sebenarnya milik keluarga cuma ditukar nama hak milik atas sbb kerja2 yg strict ngan disiplin (jadi sukar kalu tak isytihar harta sebenarnya, ).. takde kereta pun sejak abis studi dulu, cuma ada m/sikal je harta beli ngan wit loan ptptn de.. hehehe..

dapat bg 1 sebab jer MET.. sedara, mmber, staff dok pakat tanya, bila nk pakai kete sendiri.... adoiii... hehehe..

MET said...

ikut mu la Adi...kalau aku selagi leh pakai dan takde sebab atas keperluan aku tak tuka..

and tak kisah pun harga kereta tu mahal mana. rule of tumb nye. yang penting dan semolek2nya bulanan payment max 20% daripada basic gaji/sumber pendapatan..lagi rendah lagi bagus..

ADIWIRA said...

Ok, MET.. kwn ikut cakap awk.. hehehe.. kansel kereta, ikut keperluan lebih utama.. hehe.. tq, bro..