Thursday, August 19, 2010

Kebocoran= poket bocor

Apa yang perlu dibuat bila -ve cashflow.

semestinya balance kan balik la.hee. boleh wat sendiri ni. em. tapi so far aku tak galakkan/kurang setuju kalau terus tambah harta/pendapatan kalau yang basic ni pun kantoi.

well yang sikit nie pun tak terjaga/tak sedar diri, tak balance. kalau ade duit lagi banyak lagi lah kang beli bukan-bukan tambah liabitily lagi banyak??em.make sense gak..takut-takut masalah lain pulak bila dah rambang mata tengok banyak duit.

em.so far ade dah sikit-sikit cerita pasal lupus hutang, pasal cc dan lain2 idea. baca juga comment2 yang ada mungkin dapat sedikit sebanyak gambaran.

secara generalnya.tanpa panjang lebar.

1. List kan segala expenses yang ada. catat sedetail boleh..yang fixed dan variable. variable kalau nak yang best catit untuk purata 3 bulan..

2. dah nampak kat mana bocor??eliminate terus..tinggalkan/jual/down grade/sewa/kurangkan. kurangkan liabiliti dan expenses sebolehnya.try balance balik..+ve..

3. sedar diri/menyesali dan muhasabah..saya berikrar selepas ni bla-bla..taknak buat lagi..

dah settle yang asas/paling penting tu. baru sambung yang bawah.

4. check aset lain yang ade. yang boleh membantu. seperti rumah ke..leh kuar kwsp ansuran bulanan..boleh refinance..tanah boleh diusahakan bercucuk tanam ternakan dll..barang2 yang tak guna tapi elok lagi boleh jual..computer part ke dll..

5. side income..shor term target..bisnes sambilan/kerje sambilan..

6. tak reti/tak minat bisnes boleh tukar keje lain yang lagi lumayan pak..tapi biar ade strategi beb. jangan main lompat je. tukar keje tapi bidang biarlah sama..supaya leh demand experience banyak dll. expert dalam bidang kamu..

kemudian bila sudah balance income expenses..dah sedar siri..dah ade +ve cashflow..dah ade emergency fund..dah ade modal..

7. barulah melabur dan insurancekan..dan wasiatkan..cari ilmu/belajar pasal pelaburan..tool2 dan kemudahan lain yang ada..


tulah sedikit sebanyak seadanya...

ok jack snook??

Tuesday, August 17, 2010

Semakan Status Halal Di Selangor Hotel

Salam. Dear Friends,

dalam kegembiraan kita berbuka terutama yang nak berbuka di Hotel..boleh lah check status halal terlebih dahulu. takut-takut kita ni puasa khusyuk siang hari tetiba lain pula jadinya..

halal selangor area (hotel).

w,salam.

Monday, August 16, 2010

Open Your Eye: Are We So Blind

There are only two ways to live your life. One is as though nothing is a miracle. The other is as though everything is a miracle.
-Albert Einstein


video

Saturday, August 14, 2010

About Property Financing

pelajaran hari ini.

Just sambungan bab financing duluk-duluk (selak belakang2 juga kalau belum baca)...

bab financing yang lalu aku ade bagi tahu antara bagusnya kalau term loan daily rest nie..

antara tricknya bayarlah rumah tu dua kali dalam sebulan. ianya sedikit sebanyak akan reduce interest loan anda.

but the real is pay dwi-weekly/nak lebih bagus. bayarlah dua minggu sekali=setiap 14 hari. bermaksud kalau anda perlu bayar rm1000 untuk loan anda. maka anda bayar setiap dua minggu sekali. iaitu 2 minggu pertama =500..then another 2 weeks 500. (14 hari sekali). so 4 minggu=rm1000..

dalam sedar tak sedar anda sebenarnya dah bayar extra 1000 setiap tahun..kalau loan ikat 30 tahun dah 30,000 extra tu. memang extremely reduce principle dan interest.

kalau bayar hari-hari lagi la.heee

well. sebenarnya apa yang berlaku..

setahun ade 365 hari..bahagi 14 hari (setiap pembayaran)= bersamaan 26 kali anda bayar loan untuk setahun.

26*500=13,000 banding bayar setiap bulan rm1000*12=12,000 setahun. kan extra rm1000 tu..dalam sedar tak sedar..

kalau rajin anda tick kat kalender la supaya anda lagi nampak ape yang berlaku..hee. em. tapi kalau anda fokus untuk reduce loan rumah anda. makanya pejam mata je..buat la gini...2 minggu sekali bayar..

well semuany ade pro and cons..buatlah ikut matlamat anda...

w,salam

Friday, August 13, 2010

Harga Semua Dah Start NAIK..

salam. pendek je entry kali ni..aku rasa elok pendek2 senang nak mengarang.hee

kenapa asal nak raya barang semua naik...ni semua salah sapa..nak marah sapa??pemborong..peruncit??kerajaan tak pantau..?? sebab harga minyak naik?sebab gula dan bawang??

mungkin la itu alasannya..well. time waktu lain leh kekadang berkompromi sket..time raya ni lain macam sikit..

dan sebenarnya..huhu. itulah namanya suppy and demand. tidakkah anda belajar...

dah korang pun sakan berbelanja time raya..mahal2 pun shopping tetap sakan juga bukan..rendang kena buat gak kan..so ade demand yang tinggi di situ. so ape salahnya naik sikit harga..he.

kesimpulannya

demand tinggi harga naik..
demand takde harga turun..

okies..


Monday, August 9, 2010

Investment Terbaik 2..

Quote:

Logic will get you from A to B. Imagination will take you everywhere.
Albert Einstein


Salam.

Em. Adakah anda kecewa dengan tajuk Investment Terbaik yang lalu??

Adakah anda mengharapkan tajuk tersebut sepatutnya adalah rahsia untuk buat duit dengan cepat pantas dan tuntas?? huhu. Hati-hati..

Takut-takut anda akan lebih mudah terpedaya dengan skim yang ala-ala gitu..

aku pun bukan lah pandai sangat. banyak lagi benda yang aku nak buat dan belum berjaya pun. hu.

adepun berkenaan rumah. property investment. ia sepatutnya mendatangkan keuntungan. kita semua mengharapkan begitu. caranya bagaimana masing-masing ade pandangan dan idea tersendiri.

why kita mesti buy below market. not at market prices. over market. not asal namanya rumah..em.rasanya semua tahu/boleh jawab tapi bikinnya kok lain. katanya lokasi best hot..katanya mana mungkin dapat below market..katanya rumah tu cantik..katanya kalau lambat nanti orang lain sambar..katanya aku kok dah lama nak invest2 ni tak sabar sudah..katanya sebelum duit aku abis ke lain baik aku beli rumah..katanya tak apa nanti lain tahun pasti naik harganya..dan lain2. banyak lah orang berkata-kata..

lokasi paling hot di shah alam. sapa yang tak tahu aku gitau ianya adalah di seksyen 7..so mari kita serbu beramai-ramai??he. berapa RM yang anda sanggup untuk buy..

pentingnya buy below market:

1. Aku rasa harga market skang agak mahal. mungkin lah boleh naik lagi tapi rasanya tak banyak. dah peak. mungkin lah aku salah. bayangkan jela sewa berapa sekarang. memang wow. tapi yang mampu sewa adalah student je..family kena pikir banyak kali lah. better beli daripada sewa atau sewa tempat lain disekitar terdekat. so perhatikan dikawasan anda juga..

em.tak percaya ke harga boleh turun.he. ade beberapa kawasan harga dulu sekitar 150..turun 145 130..then naik balik..145...kemudian mungkin turun sket sebab interest pun naik sikit. orang berhati-hati..fear..demand kurang sikit..

tengok jela skang pun kerajaan dah keluar skim baru melalui kwsp. well. supaya orang boleh/mampu membeli. well..gaji still banyak tu juge.

""kini berpeluang untuk membeli rumah yang lebih tinggi nilainya di bawah ‘Pengeluaran Perumahan Fleksibel’ yang diperkenalkan bagi membolehkan ahli yang layak mempunyai kuasa beli yang lebih tinggi.

Di bawah kemudahan yang diumumkan oleh Perdana Menteri semasa Pembentangan Bajet 2010, simpanan semasa dan simpanan masa depan ahli di KWSP akan diberi pertimbangan sewaktu ahli memohon untuk mendapatkan pinjaman perumahan daripada institusi-institusi kewangan.""

Why?? mungkin ni lah tandanya kuasa membeli rumah dengan harga sekarang dah berkurangan.dah mahal??

so kalau dulu anda beli harga discount/below market 30%..kalau harga turun 20% pun at least still untung 10% bukan??. or brake even pun ok..

2. Well ade je cakap walaupun aku beli harga market/over market still +ve cashflow ma...

well. itu mungkin student rate. kalau family rate??is it ok still +ve.

well kalau kat geng unisel ramai juga dah pindah ke batang berjuntai. UITM baru di puncak alam pun dah buka..kalau supply melebihi demand mungkin kena ikut rate family la kot..

kan best loan monthly 400. sewa boleh letak 650-850. banding dengan bayar bulan pun dah dekat 600++.

3. soalannya. abis kulo tak jumpa good deal. sampai bila pun tak beli invest rumah la. em.tahla. ala bukan nak untung banyak pun.asal cukup syarat beli below and +ve cashflow buy la. barulah namanya untung sebelum membeli semasa dan selepas jual. kalau tak jumpa-jumpa gak??better carik investment lain kot.hu.

kata nak buat investment terbaik. percayalah. aku ade juga rumah. so far brake even je lebih kurang. sebaik la takde kos masa beli dulu. cuba bayangkan kalau cost RM10k..then cashflow brake even. soalannya bila/berapa lama modal nak cover balik?? tak ke duit mati tu..rugi2.hu. baik simpan je dalam ASB compound sehingga dapat good deal..ape yang nak dirushingkan sangat..dapat juga 7-8%..he. atau banyak lagi investment lain kat luar tu. kena belajar la..

em. tu mungkin lah antara cara yang ada dan mudah.untung masyuk dengan risiko yang paling minimum..baru lah cepat sket dana tu berkembang.hu.

lain2 rasanya dah cerita kat tajuk property yang ade..asik nak ulang dan tayang je pun tak best..boleh selak baca dan tanya..

bersambung..