Wednesday, June 30, 2010

Lalang oh Lalang..

Sifu ade berpesan dan memberi tips..katanya.

""The best way to learn about investment is learn from your real life enviroment"". relate kan dalam investment..

em.macam mana tu??.

sambungnya. mu ni creative la sikit ish2. logic MET. cthnya. katalah ang nak gi jalan jauh. ang main redah je ka??ade tengok minyak tak??..air..meter..tau tak jalan arahnya...naik motor ke kereta..

ibaratnya macam tu lah. ang kena tahu margin (dana mu banyak mana)..ang nak jalan jauh tapi minyak sikit. mana buleh. dah tau minyak sikit jalan dekat2 dulu udah le..mungkin la jalan jauh masih boleh sampai tapi risikonya besar..

ang kena tau flow dia..arah dia..janganlah against market..kena tahu cara nak kendalikan dia..apa tanda2 amaran dia..kalau terlajak tersalah jalan..ngantuk nak buat ape??ape backup ang..ape plan ang..ang nak wat macam mana lepas tu..ape yang ang nak buat kalau ang dah salah. dah tahu sume tu adakah mu nak gamble..nak labur ke nak jadi lebur..

semua investment gitu lah..mana ade istilah redah..ang tak pandai bawak kete bawak la motor..guna ape yang mu paling pakar. tools2nya..tapi tak salah masih juga boleh belajar bawak kete...nak taknak je belajar..then bila dah master, mahir, paham, arif, barulah boleh bawak laju..leh shortcut jalan pintas..

dll mu tambah pikir2kan lah..

ok. sifu memang pandai..hu.

kesimpulannya..sifu kata mu kena pandai dalam 3 bab ni. MM (money management), 100%. Tools/teknik (apa nak pakai..yg boleh dipakai, type investment dan yang arif tentangnya). 100%. Yourself (emosi kena jaga..kena rasional) 100%. atleast purata dapat 80% pun ok. then insyaallah...

berbalik kat tajuk atas tu..kat rumah aku, kat kampung tu banyak rumput dan lalang bagai ni..puas sudah aku meracun..dia ni memang tak penat dan tak reti2 putus asa ke..tumbuh gak dia. aku tambak batu pun pantang ade celah sikit boleh je dia menyelit nak tumbuh..memang la spesis kaum dia kat mana-mana sume ada je kat bumi ni..memang bukan jenis yang mudah berputus asa...

em.terima kasih rumput..mu bagi aku sedikit semangat...

ok lah tuan2. memanglah lalang tu orang hok dok kata slalu jangan tiru macam dia. takde pendirian..but it is how you look at it. kalau tengok daripada perspective yang lain..anda pasti dapat belajar benda yang baru..

selamat..em.tak semuanya wajib betul tapi harus salah..pikir2kan..


Friday, June 18, 2010

Six W's

Who..What..Where..When..Why..Wow..he.

kawe tengah belajar-belajar untuk ber communicate dengan lebih baik..refesh benda basic yang telah diajarkan di sekolah. tiba-tiba muncul kembali dalam kotak pemikiran..Who..What..Where..When..Why..

em. tapi kena tengok situasi juga. ni bukan nak buat karangan. mau kena sebiji ''hang ni suka no jaga tepi kain orang la''atau ''mu ni banyak cakap la''hu.

ni tengah belajar-belajar cakap wow..and how..moga-moga ada lebih hasil...




Tuesday, June 15, 2010

I'm yours

Good Morning...

video

Monday, June 14, 2010

Kekasih ku yang merajuk..

lagu untuk buah hati..layan.

video
lirik:

Ghita, I'll wait for you tonight in the gate
Near the school's gate
Come, but don't come like you do
Usually empty handed
Who else is going to wait for you like me
A whole night just for you.
Ghita, show me another girl
Who loves you this much
The jacket is on the hanger,
Outside there is no sun,
Nothing's ever good ever since...
I've been thinking about Ghita (a guy's name)
But Ghita is not in town,
I've enquired,
It seem that he's left,
Over the border...
Hard, it's very hard for me,
I want, but I don't know what,
I know that you like me too,
So tell me Ghita, why aren't you saying anything?
Either come, or go,
Either say yes, or no,
Please, don't make me mad,
Ghita, what's up with your life?

Aktiviti Kat Kampung

hobi kat kampung..dalam system ni ade ikan ketutu..puyu..jelawat..ikan guppy longkang..duckweed..tanaman celery..kesum..paku pakis..

video

consept/system operasinya mudah:

1. pump akan pump air daripada fish tank ke grow bed (plant). kemudian akan masuk ke dalam fish tank balik. flushing daripada growbed ni also create oksigen untuk ikan.

2. asasnya hasil makanan ikan dan kumbahan ikan akan create ammonia..ammonia dan nitrate yang tinggi boleh menyebabkan kematian pada ikan. tanda kehadiran ammonia boleh di kesan dengan mudah apabila air berbau (kan time mu membuang pun berbau.hu). atau boleh beli ammonia dan nitrate test. that,s why korang tukar air. but hati2 juga dengan klorin.

3. pada grow bed ade gravel/batu sebagai tempat lepak bakteria baik. bakteria ini lah yang akan menguraikan ammonia tadi kepada nitrite dan kemudian nitrate. pada grow bed ni kita buh pokok untuk absorb nitrate (tak salah tanam pokok kat batu asal ade nutrian nya). akar2 pokok juga adalah tempat bakteria lepak.

4. but air tidak boleh terlalu lama dalam growbed supaya akar pokok tidak lemas. dulu pokok (selain kangkung) aku kurang menjadi. then aku try buat bell valve (sifu affnan) supaya air tersebut flood and drain automatic continuously. alhamdulillah berjaya.

5. untuk mengelakkan penggunaan lektik yang tinggi aku pasangkan juga timer.

6. ikan ketutu aku makan anak ikan. so sebelah grow bed aku tu aku bela ikan guppy longkang. dalam tu bukan air hijau. tu duckweed. ianya untuk makanan ikan talapia aku kat tangki lagi satu..kangkung pun ok juga.

7. kesimpulannya. air tak perlu nak tukar2. penjagaan dan maintenance pun sangat kurang kecuali motor pump yang lain tu pvc paip je. so dengan ini adelah sikit ulam dan ikan untuk kegunaan rumah..comming soon scale yang lebih besar sedikit.

orite. tu sharing for today..

Thursday, June 10, 2010

Realiti Yang Pelik Tapi Benar

Semoga menjadi pelajaran dan perangsang dan juga pedoman.

video

Apa yang ditunggu lagi tu..