Thursday, September 29, 2011

Jawapan MET tentang persoalan..

rujuk persoalannya ialah..??

em.aku saja je bagi soalan dan highlight kat idaman/pilihan..hanya kenderaan..then bagi link kereta dengan tujuan mengaburi mata pihak lawan..hu.

mesti ramai yang terlintas:

1. kalau yang tahu pasal kewangan dia akan kata ape la beli kereta sampai 300k. ianya kan liabiliti..malas ah layan...
2. ade juga beli kereta seadanya then balance dia kate nak laburkan mungkin kat saham..kat property dll. tapi kan soalannya peruntukan hanya untuk kenderaan.he
3. dan kebanyakan di luar sana akan memperuntukan 300k tersebut untuk sebuah kereta. kalau gaji dia layak untuk beli kereta sport car dia akan beli satuk. kalau budget mampu milik harga kenderaan 100k, dia akan santak maximum..fresh graduate gaji 5k takkan nak pakai viva ye dok..??

em.kalau aku ada/diberi peruntukan 300k. aku pun akan santak maximum gak.haha.tapi aku akan beli berbuah-buah. ape barang beli satu je (maximum). aku ade cita-cita nak beli lori 1 tan/3 tan..then beli la MPV busat sikit (kata member starex 11 sit lebih murah)..beli backhoe (bajak) pun molek gak..berbanding ianya liabitili, kita boleh jadikan ianya aset. kereta pun boleh jadi aset (tak semestinya mesti liabiliti). boleh buat kereta sewa atau dijadikan teksi..

cerita dan conceptnya mudah. anda ade duit then just pikirkan dengan duit yang ade tu berapa banyak benda anda boleh dapat. kalau baju berjenama..anda tukar ke jenama biasa mungkin boleh dapat 2/3 helai. pakai satu..yang 2 lagi sedekah amal jariah dapat pahala berganda dll..bak kata Tuan Bri "what you give, you get more..."

daripada beli sebuah rumah yang mahal mungkin ada boleh beli dua buah rumah yang murah sikit. satu untuk duduk sendiri, then satu lagi boleh disewakan..

daripada sebuah kereta mazda RX8, mungkin anda boleh beli kereta honda city satu untuk dipakai+ 2 buah kancil untuk disewakan kepada student uitm..dan sebagainya.

orite lah. mudah-mudahan paham ape yang den cuba nak sampaikan. then moga-moga lepas ni kita lebih appreciate nilai duit yang kita ade. bukan senang wo nak dapat, nak kumpul tapi abis bergitu sahaja..

pegang kata-kata ni. "persoalannya berapa banyak benda/barang/benefit yang kita boleh dapat dengan RM sekian2.." (tak kira la budget RM300k ka 50k ka mahupun RM10..)..sila pikir2 kan...

p/s: tu jawapan aku. kalau jawapan korang lain, mungkin ianya betul juga..w,salam..
- pakcik buffet kata rule no.1 is never lose money..rule no.2 is dont forget rule no.1..

2 comments:

Anonymous said...

info yang mantap.
Saya telah menghadiri Seminar Hartawan Hartanah pada bulan September, 2011.
Pada mulanya memang tidak percaya, rumah boleh dimiliki tanpa deposit 10%.
Namun terdapat banyak testimoni, rakan-rakan yang berjaya miliki rumah
dengan deposit serendah RM500 dan ada juga tanpa deposit!
Mungkin kini, peluang anda pula :) Hadirlah ke Seminar Hartanah yang bernilai RM300 lebih pada harga diskaun iaitu RM25 Sahaja melalui link berikut:
http://bit.ly/seminar_hartanah

www.tuanbri.com said...

Sharing is POWERING!

Jom share “Apa Azam Anda untuk 2012 ?”

hadiah hadiah menarik disediakan.

Kalau taknak hadiah pun, apa salahnya sharing ?
after all, sharing is caring right ?

Boleh KLIK SINI-tuanbri.com untuk menyertai