Wednesday, February 3, 2010

Bagi Mereka2 Yang Merancang Untuk Kahwin

Bab Kahwin ni zahir batin kena ready. kena sedia memikul tanggungjawab. bukan senang wo..bukan semuanya indah. kena ingat tu supaya anda bersedia dengan apa2 yang mendatang. kena sedia memberi dan menerima seadanya. jangan ingat nak sedap je. last2 merana..mungkin sebab itulah kot zaman sekarang makin ramai cerai berai (mintak dijauhkan). semua nak menerima je taknak memberi bertolak ansur..

ok bukan itu yang saya nak sampaikan sepenuhnya..korang pun taknak dengar aku berceramah.

kawan tengok ramai yang sekarang buat personal loan untuk kawin. sebab apa. sebab belanjanya bukan sikit. mana mahunya kalau just buat kenduri kecil-kecilan.

ketahuilah bahawa berhutang untuk kahwin ni liabiliti (10-15 tahun). hutang yang tak bagus. ada saya jelaskan dalam entry lepas.

kawan kita pun ada menegaskan majlis kahwin ni sehari je. tetapi yang lebih terutama lepas tu nak hidup puluh2 tahun.

tapi saya percaya anda taknak dengar nasihat orang..nak juga buat personal loan. katanya kahwin ni sekali seumur hidup.nak la cantik-cantik.

ok lah buatlah personal loan. saya tak marahkan anda lagi. Tetapi pastikan anda boleh membayarnya dan ianya bukan dipotong daripada duit gaji anda. sudah paham??hahaha. ini lebih rumit sikit.

psst..anda still kena menyimpan. ini basic dalam segala hal.(tak tahu lah kalau2 ibu bapa anda memang kaya tak kisah de setakat sponsor hantaran dan 8-12 khemah).

pilih lah mengikut kesesuaian anda:

1. Anda ada duit hantaran mungkin dalam 10k-15k dalam tangan. apa kata anda berbicang dengan keluarga belah perempuan baik-baik. terangkan niat hati anda. (takleh tahan lagi dah). saya cadangkan hantaran tu bukan dalam bentuk duit tetapi sijil asb 15k (scan). janji sedap mata memandang je sebab yela dah menjadi trend, kang orang mengata pulak (nak sedapkan hati orang lain je sebenarnya). sijil boleh cagar untuk dapat kemudahan OD. duit tu buat belanja majlis kecil2an.

2. Duit-rumah-kwsp. (tapi ni tak sesuai bagi orang yang tak sabar, plan nak kawin esok lusa terus). you ada duit sekitar 10k-15k. duit tu anda belilah rumah. buat pengeluaran kwsp. untuk pengeluaran kwsp kali pertama anda akan dapat 10%+10% (atau semua bergantung yang mana lebih sikit) direct masuk dalam akaun anda. (saya andaikan harga rumah 100k). so anda dapat keluarkan RM10k+RM10k=RM20k. hah anda ada RM20k+rumah bukan. takdelah lepas tu pening nak kumpul duit beli rumah lagi. saya cadangkan rumah tu disebut juga sebagai hantaran. kan gempak sijil RM15k+rumah. tapi duduk memang sama2 pun. tak rugi bukan.

3. Duit-rumah-kwsp-personal loan. (pun tak sesuai untuk orang yang nak kawin esok). mungkin mak mertua anda nak juga hantaran RM10k tu. pak mertua anda bukan lah mampu sangat. So 1st anda ada duit then beli rumah investment target untuk sewaan (ni kena ada ilmu). kemudian buat pengeluaran kwsp. (dapat duit poket lagi). kemudian hasil sewaan (katalah +ve Rm150). so hasil tersebut mungkin anda boleh ambik personal loan sebanyak RM15k lagi untuk cover hantaran (ikat 15 tahun. eh sekarang 20 tahun bank rakyat). so dalam tangan RM20k+15k+sebuah rumah investment. jangan risau ikat hutang personal loan lama. anda kemudian bila cukup nisab haul boleh refinance rumah then tutup itu hutang. saya anggarkan dalam 5-8 tahun dan semestinya tak sampai 20 tahun. bayar bulan-bukan tak pakai duit gaji anda bukan??

4. ah sengket benar. tapi hati ingin kahwin. boleh beli rumah dengan zero payment. then keluar kwsp. duit ni wat kenduri doa selamat la..

5. last gabungkan semua2 termasuk entry beli kereta, asb loan la apa. maka complete la. hantaran sijil asb+rumah+kereta+insurance+tiket honeymoon+umrah dll. yang semolek2 hantaran ialah kalau boleh biarkan yang dua2 pihak boleh guna bersama..ok...

bagusnya lah kalau semuanya telah dirancang awal2..bagi orang2 yang berfikir.


No comments: