Thursday, February 11, 2010

Berjinak-Jinak Dengan Property Investment

Salam.

Bagi menjawab soalan daripada rakan kita si Eh.. yang berbunyi "byk benda aku nak belajar pasal property nie..tapi aku tak tau nak start dari mana..takde ilmu langsung la beb..".

berita gembiranya ko bukan yang pertama dan keseorangan. he. (aku tahu ko pakar bab lain). biasalah semua orang bermula dengan tak tahu apa2. ilmu tu penting dan kenalah cari. dan kebiasaannya juga rumah pertama adalah yang paling suspen. then lepas tu pejam mata sebelah je..hee.

Pertama-tamanya saya pun masih/still dalam process belajar juga dan sentiasa belajar. sedikit daripada saya untuk entry ni bagi yang mahu memulakan langkah pertama.

1. Apa matlamat anda?

cashflow ataupun capital appreciate. kalau dah namanya target cashflow janganlah beli mahal2 atau pada harga market price. kebiasaannya rumah jenis ni rumah bertingkat seperti rumah flat/appt/condo. key dia anda kena tahu rumah yang anda nak beli tu monthly loan payment dia berapa then sewaan (bukan buh suka2) area situ berapa. (standard market).

kalau target capital. yang ni mu kena ada duit lebihan la. dan biasanya rumah landed (bawah). kalau aku banyak duit. aku mungkin consider untuk beli tanah kat Kampung Baru KL tempoh hari RM1.4 juta. then tak lama selepas tu keluar metro kerajaan nak ambik RM 4 juta. so kayo2...tapi kena pastikan cash in hand ada la untuk bayar/cover loan bulan2 RM6-7k sebelum tu.

kalau anda beli rumah kat belah2 dalam rawang mungkin susah nak dapat penyewa atau lama tunggu harga rumah naik. tapi kalau anda target beli rumah then buat rumah burung layang, wat cendawan, ternak arnab, ikan, buat bisnes atau mungkin just nak duduk kerja situ dapat rumah besar dengan harga murah, mungkin sangat berbaloi..

sebab tu saya kata apa matlamat anda?

2. then macam mana nak tahu good deal ke tak. anda kena biasa2kan dengan standard market price untuk rumah la. tengok banding harga mengikut jenis rumah, keluasan, bumi (bumiputera saja leh beli), leashold atau freehold (kalau tanah anda di Kampung Baru tu freehold tetapi kerajaan nak juga untuk wat pembangunan, nak buat highway apa leh buat?) . mulakan carian dengan area yang anda arif/tahu. spesifik kan, contoh area puchong ka klang ka..Shah alam ka..KL ka..sila pilih satu tempat. check dan compare harga kat mudah.com atau paper pun buleh..then anda tahu la anda membeli pada market price ka over market ka atau below market..

lagi detail boleh check dengan pihak valuer (dia akan check luar dalam sume2 termasuk renovation). ada caj dikenakan mengikut harga rumah. tapi boleh je just call untuk tahu secara verval dalam telepon. tanya kot dia ada record untuk area rumah situ. (yang ni tak kena caj). pihak bank pun ada yang boleh membantu.

hah dah tahu yang ni. dah boleh beli rumah dah. lain2 pihak bank dan lawyer sedia membantu.he. mudah bukan. jangan pening2 atau wat kepala tu serabut.

3. kalau nak beli rumah lelong refer entry ni. status kewangan diri juga penting. nak memahami tetang cashflow main juga game free ni.

4. kalau nak detail sket pasal untung rugi kena baca entry ni.

5. lagi bagus ambil tahu juga kerja-kerja lawyer..legal term dan process supaya anda tahu hak dan mengelakkan tipah tertipu dengan agent2.

6. nasihat saya. dalam investment ni emosi kena jaga..matlamat anda adalah keuntungan bukan kepuasan.he.

ada orang beli rumah invest sebab ikut kawan2, isteri suruh, bapa suruh, sebab deposit rendah, sebab cantik, sebab emosi..

ada orang bangga dapat beli rumah. katanya untuk investment tetapi duit masuk takde. duit keluar je. lokasi tah di mana2. membeli harapan semoga suatu hari nanti akan naik juga.

ada juga yang bangga bila rumah yang dia duduk masa beli tempoh hari harganya dah meningkat naik. tetapi pada saya money in the poket is better than money in the market. anda tak buat apa2 masakan life anda akan berubah.

beli rumah lelong tapi over market

elakkan beli rumah harapan. iaitu rumah yang belum siap. orang lain mungkin ada pendapat dia sendiri tetapi saya tak pakar dalam hal itu (atau mungkin saya belum kaya macam beliau). saya lebih suka beli bila saya pasti ianya untung. kata panjangnya..saya tahu rumah itu ada, dah siap, ada bumbung dan saya boleh masuk kedalamnya..saya juga tahu saya dah boleh sewakan dengan keuntungan..saya boleh jual kalau saya mahu..tak risau pasal developer lambat siap atau tak siap..terbukti dah beberapa tahun rumah tiada masalah..boleh tengok perangai masyarakat setempat..tak risau mungkin kena bayar interest pada bank..saya boleh duduk situ kalau saya nak..dll.

mungkin lah:

under contruction ni bila siap harga akan naik terus atleast 20%. em. saya still boleh dapat pada harga tu dengan tak perlu tunggu siap lagi 2-3 tahun.

selagi rumah tak siap tak perlu bayar loan pun dalam tempoh mungkin 2-3 tahun. em. 2-3 tahun tu saya dah buat keuntungan dan mungkin boleh jual selepas itu.

deposit murah RM1k. yang ni pun kalau nak, boleh je cari dapat rumah free dan untung..

rumah baru kok musti takde masalah. em. kalau ada masalah macam mana?. saya lebih suka kalau orang lain yang repair atau ambik risiko tersebut kemudian selepas beberapa tahun tu saya beli dengan tenang kerana tahu rumah tersebut memang tidak ada masalah.

beli under contruction untung berganda2. saya pun suka untung berganda tapi saya lagi sanggup untung sikit daripada losses. ni cara saya minimumkan risk.


okies. rakan2 luar sana nak tambah atau bagi cadangan atau perbaiki atau komen yang bernas sila2 lah..

4 comments:

Wida said...

Mak aih.. Met dah masuk kategori beli rumah tutup mata sebelah.. :)

MET said...

sebelah gagah lagi..jangan dua2 tutup.wakakah2..

tapi takle lawan la ngan cik wida..

apek_1982 said...

salam abg,
sy nie bru tgh mencari peluang dlm hartanah...infor kt sini cukup bagus...
utk jd kn panduan....

MET said...

hah apek cmne. dah dapat peluang tu belum.hee.