Monday, March 26, 2012

Apa Kita Perlu BUAT, When You Need More Cash

Pembelajaran pendek..ringkasan untuk hari ni. as per sharing...

Ramai mengeluh gaji tak cukup..OT kena cut..need more money nak tambah pendapatan sama ada untuk belanjawan, nak modal kawin..modal invesment dan lain-lain.

antara cara mudah untuk dapat more cash is personal loan. yes. but in my position now. aku tetapkan syarat bahawa personal loan hanya untuk kembangkan bisnes sahaja atau jika perlu ianya mestilah bukan dibayar melalui duit gaji. because walaupun kita target duit tersebut untuk di investkan. tetapi who knows yang investment tu 100% profit..tak berisiko. siapa di sini yang tahu apa yang bakal berlaku esok dan masa hadapan angkat tangan...kalau jatuh boleh tersungkur..

so rule kedua. 1st investment is from your hard money...

MLM recrut merecrut dilarang sama sekali...believe me its not working.

When you need more cash. Ramai juga yang akan kerja part time. tak salah tapi kerja part time tidak akan menjadikan anda lebih senang mahupun kaya. sampai bila mu boleh kerja jam 8am-5pm...then sambung 7pm-11pm even more hari-hari???thats totally mindset work for money..

so the best is teruskan kerja and at the same time start part time bisnes. not part time job.

bezanya. part time job you tak boleh expand the income. fixed. manakala bisnes part time walaupun untung permulaan tak banyak tetapi peluang untuk berkembang dikembangkan sentiasa ada. makin besar perniagaan anda..semakin ramai pekerja anda..semakin tinggi keuntungan anda..semakin kurang beban kerja...

bisnes ape nak buat tu terpulang pada empunya diri. kecil tapi berhasil dan sentiasa boleh di nilai tambah. even kalau gagal pun anda belajar banyak benda yang boleh menyebabkan anda gagal...

modal bisnes takyah gah-gah. kalau ada rm1000 pun sudah cukup untuk buka satu payung jual barangan accessori murah2. cari la port mana pun. even MYDIN dulu pun bemula dikaki 5...

even online punya cost pun baru berapa???

orite. sekian wassalam.

3 comments:

kayzen said...

tq met for sharing.. good advice..

Harry said...

Hi, Nice post! Would you please consider adding a link to my website on your page. Please email me back.

Thanks!

Harry
harry.roger10@gmail.com

Anonymous said...

Thanks..Idea yg mengetuk minda