Tuesday, March 30, 2010

Lagi-lagi ASB..

aku ada buat tajuk cara-cara nak penuhkan ASB..but then panjang berjela and berserabut aku tengok.hee. otak aku ni ade je persoalan yang timpul. so aku cancel balik..

so aku jawab base pada soalan lah. aku rasa lagi senang kot..huhu. (selagi aku boleh jawab la).

1. cara terbaik??

bergantung situasi seseorang tu la.hee.

ok next soalan??

tambahan 1/4/2010. cara2 penuhkan ASB..

1. melalui regular saving (simpanan tetap).
cara ni dari dulu kala lagi mak bapak kita dah pesan. sikit-sikit lama2 jadi bukit/banyak. termasuk saya juga kekadang masuk kanan keluar kiri .haha. dulu2 la.
benda ni basic. sapa yang tak boleh buat tu maknenya ade masalah la tu.

cume aku suka cara yang lain. yea simpanan still ada (untuk emargency) tapi tak terlalu banyak..

sebab...

kan tajuk blog ni membina sebuah empayar..masakan sebuah empayar cume ade ASB je. pening2 pasal ASB..ok cukuplah tu..moga2 paham.

2. ASBOD...
bila dah ade saving..ada lah advantage sikit banding mereka2 yang cukup makan. gaji kecik cukup makan..gaji besar pun cukup2 makan.

1. ni lah orang panggil double your money in one month. ade 100k jadi 200k..huhu.best2. caranya dengan mempunyai minimum 11k-12k anda boleh convert ke sijil untuk dicagarkan ke bank. margin finance dalam 90-95% daripada nilai cagaran..
cth senang kira: 100k di OD kan..dapat 95k..masuk ASB balik..
interest= 95k * 4.8%= RM4560
dividen=195k*7%= RM13,650..
hah berapa beza tu..masyuk..bayar interest..then yang lain bio lah compounding..kalau nak buat duit la..

tapi sebenarnya bukanlah begitu lulus. interest deduct monthly..so kira2 sendirila..
ada juga cara masuk setahun sekali atau sebualan sekali..

cara kurangkan interest pulak park je any value dalam OD tu..kurang balance oustanding dia..kurang jugalah interest dia..

worst case keluar balik ASB..topup/full settlement..cancel.

2. Kemudian..mungkin dengan ODASB yang ada. dan interest yang rendah. ramai juga consider untuk dirempitkan 2-4x..supaya ASB maximum..caranya katalah ada 50k dalam ASB..di ODkan dapat 45k..kemudian masuk dalam ASB untuk convert balik sijil..then di cagarkan untuk OD..dan seterusnya. maka cukup lah untuk penuh ASB..

kesimpulannya:
- keuntungan=dividen-interest..
- ccris record
- worst case atau risiko perubahan blr..solution?

3 ASB Loan
caranya pergi bank pilihan anda CIMB, RHB atau Maybank..mintak detail berkenaan ASB loan..check interest yang di offer dan juga loan tenure (tempoh pinjaman).
so far skang yang molek pada mata aku maybank bfr-1.65 sepanjang tempoh pinjaman selama 25 tahun.

katelah anda buat ASB loan 100k..so bulan2nya adalah RM524 (ikat 25 tahun)..
tentu saja RM524 tu anda boleh buat regular saving masuk ASB..tapi consider juga begini. buat ASB loan.(saya tahu IQ anda power..matematik anda power. tapi izinkan saya ceritakan version saya pula ye).

1. sepatutnya semua dah baca post2 kawe yang lepas kot. so saya ringkaskan sikit.
Sapa ada ASB Loan calculator tolong tekan kirakan: 7% ye..tak termasuk bonus..

Katalah anda buat saving RM524..maka setahun adalah RM6,288..manakala dividen pula adalah sekitar 36.68..kalau 25 tahun??
ASB loan 100k..setahun dividen=7k...25 tahun hasilnya?

Then jawapannya untuk ASB loan tambah lagi 100k..dalam akaun anda..
Sebab tu saya bilang duit free..paham ke??

2/4/2010..
macam mana nak dapat esxtra 100k tu? tak susah..

tahun pertama buat 100k..bayar RM524..
tahun ke2..dapat dividen 100k*7%=7000 then bahagi 12 bulan=583..cukup untuk offset loan 100k untuk akaun 1 bulan2..
then tahun ke-2 tu juga buka akaun 100k lagi..bayar macam biasa 524 bulan..

kesimpulannya..akaun 1 100k pertama bayar pakai dividen..akaun ke2 bayar macam biasa..sebab tu anda dapat extra atleast 100k dalam akaun...mudah bukan??

kalau loan bawah 100k pun begitu caranya..so walaupun duit anda kurang banyak boleh simpan sikit..itu bukan alasannya.heee.

worst case..
sama ada topup sket bulan RM 50 mungkin (kira sendiri. jgn cuak tak tentu pasal)..atau..
pegi bank cakap nak cancel terminte sekian2..tak perlu buat full settlement oustanding loan (advice after lock in). bank akan kira principal bagai..kalau ade extra..dapatlah lebihan dia sekian-sekian..

5/4/2010

4. PL-ASB..


ada juga yang buat begini. buat PL 100k..then simpan di ASB. bayar bulan2 selama 15 tahun then biarlah dia compounding untuk tahun berikutnya..

PL interest walaupun dapat rendah. tetapi calculation base on flat rate..tak banyak memberi advantage. try compare bulanan untuk PL dan ASB loan..

biasa nampak je offer rate rendah..tapi tu kalau buat 2-3 tahun..standard 5% ke atas untuk tempoh 10 tahun dan ke atas..check PL korang. and worst come to worst still kena full settlement.

ASL loan walaupun 25 tahun anytime you boleh cancel..dah cite kan..pada aku commitmentnya berbeza. PL anda betul2 terikat.

5. OD- ASB Loan..

banyak cite dah..setahun ada perlukan berapa???

6. ODASW-ASB Loan

maximisekan OPM..full ASB Loan..

7. PL-ODASB-Saving

sama lebih kurang PL-saving..cume lebih skit sebab ade OD in daily calculation basis. bunyi macam gempak tapi flow dia lebih kurang gini je..
PL interest - saving dividen=untung
OD interest - ASB cert dividen=untung
so dapat lebih sikit daripada PL-Saving

risiko??

8. PL-OD-ASB Loan..

yang best berkenaan PL adalah bila ianya dibayar bukan daripada duit poket anda. cara ni pun best. cara leverage untuk dapat OPM lebih banyak pada risiko yang rendah/minimum.

kalau perasan, kawan ade juga cerita pasal PL di posting untuk mereka yang merancang untuk berkawin. dan lain-lain tempat ade juga kot. cth senang:

1. invest dalam property..then hasil cashflow tersebut buat PL..then baru OD, ASB Loan kan..

2. PL-OD..then sebahagian invest untuk property dan ASB Loan. tapi bukan sebarangan rumah la (asal namanya rumah korang balun ish2.). sabar beb. cari yang good deal.

3. apa-apa pun buleh. daripada bisnes ye tentu saja juga boleh..

untung tak banyak dalam RM300-400 tapi banyak boleh buat dengan +ve cashflow yang ada ni..

cara ni supaya cashflow daripada rumah tadi boleh offset monthly personal loan. and lagi hasil daripada refinance juga boleh buat untuk full settlement PL. tak perlu 15 tahun.

kesimpulannya:

jaga cashflow anda..pastikan bertambah +ve bukan berkurang..Plan leklok..

invest dengan ilmu bukan emosi..

pastikan ianya dalam kawalan anda. lagi simple flow dia lagi bagus..(bukan yang simple tak perlu buat apa2 tu). ianya adalah system yang mudah..otak tak pening.

moga2 akhirnya, anda tak risau pasal saving, cash in hand..cashflow anda..commitment anda..and juga risiko..

em.ok cukup kot sedikit ringkasan daripada aku..

lain-lain ade cerita dalam posting lepas..kurang clear atau ade tambahan leh je tinggal komen situk.


p/s: dan sebenarnya lagi..aku bukan peduli sangat pun mana yang lebih banyak antara saving sendiri atau buat Loan..tapi sebab banyak lagi benda aku nak buat dengan duit aku yang tak berapa banyak ni...

at the end aku imagine"... ".hehe..

aku pikir sehari ada 24 jam..setahun ade 8760 jam..kalau 20-30 tahun.em.macam2 boleh buat dan dipikirkan deh..









Friday, March 26, 2010

APA HOBI ANDA...

Salam..

Kepada rakan2 yang melewati blog ni. kawan ada satu soalan dan permintaan..

Boleh tak aku tahu apa ye hobi korang..hee. masa2 lapang korang buat apa ye??




p/s: harap2 ada lah yang sudi meng syering..he.

Thursday, March 25, 2010

Apa yang perlu anda buat..

video

Sambungan property financing

Sambungan daripada tajuk apa lagi selain loacation..location..location

4. loan tenure (tempoh pinjaman)

5. dan sebenar anda tak perlu risau sangat ikat panjang ni..andai kata anything happen kat you atau umur tak panjang, anda sebenarnya atleast ade MRTA (insurance) untuk rumah tersebut. anda tidak meninggalkan beban hutang kat generasi anda sebenarnya. tapi waris kena declare la. bank mana tahu seh. (kang tak pasal2 kena lelong.huhu.) buka file satu ye..

saya suka begini. selagi hayat ada dan mampu..saya akan refinance dan refinance lagi rumah tersebut, dapat cash then teruskan perjalanan hidup. banyak seh benda yang boleh dibuat dan disumbangkan..but then yang paling molek. rumah tersebut still orang lain yang bayarkan..peace.

note: kalau joint nama untuk loan. anything happened kat pasangan, maka rumah tersebut still kena cover oleh pasangannya tetapi separuhlah. cth loan 500, so kena cover 250..
em.ada lah pro and con dia..

p/s: kayakan bank tak salah..asalkan anda pun jadi kaya.haha

5. Lock in period

maksudnya. dalam tempoh tersebut, anda dinasihatkan supaya tidak membuat full settlement untuk loan rumah tersebut (tak kisahlah jual ke.sama maksud la tu). kebiasaannya 3-5 tahun. standard 3 tahun. ada juga yang offer 1 tahun kekadang. beza ketara biasanya dapat dilihat ialah interest yang diberi. kalau lock lama, interest biasa lebih rendah berbanding lock 3 atau 1 tahun.

bukan tak boleh full settlement (kan saya kata dihasihatkan). boleh je dengan syarat anda memang buat duit la kat rumah tu.he. penalty/denda kebiasanya 3% atau 5k yang mana lebih tinggi. ni boleh refer tanya bank. juga tengok term condition. bank pun nak untung seh..kot lepas setahun nak jual ke. kalau anda nak flip masukkan cost yang ni juga ye..

tapi kalau dah sah2 memang anda tak jual dalam tempoh 5 tahun. kenapa tak pilih lock in 5 tahun. interest lagi murah ni. jangan degil..haha.

em. dah tahu so plan dan buat mengikut matlamat anda ye..

6. Ceiling rate

adalah tanda aras maximum bagi BLR atau BRF (interest) andai kata ianya naik . loan ni di offer oleh islamic pakage. biasanya ceiling at 10.75% (refer bank pilihan anda). maknanya katalah BLR naik sehingga 12%..bank kira 10.75%.

7. FMC/ZEC bla2..(free moving cost/zero entry cost=sama)

ni kalau budget kurang boleh la ambik pakage ni. maknanya all the processing fee untuk loan dia cober...but ada syarat-syarat dia lah seperti rumah harga 100k atau 150k ke atas sahaja. (lebih lanjut refer bank)..dan juga monthly anda tinggi sket (sket je..). sebab absorb dalam loan.

tapi tulah yang saya katakan. modal anda kurang sikit la..


Extra

8. check juga lain2 facilities seperti:

1. prepayment allowed any time and any value..maksudnya anda boleh buat bayaran bila-bila lah yang anda suka. setiap hari ke..sebulan dua kali ke. ni kalau daily rest, ianya sangat membantu reduce your interest. ianya adalah currect account. but hati-hati..ada bank dia letak syarat tambahan untuk sebarang bayaran tambahan anda kena advice bank dulu..(saja-saja bagi leceh siket.kan ramai yang malas.hu). so kalau boleh ianya without advice.

tanya bank pasal home flexi..

2. Redraw facility. bianya untuk kemudahan ni, anda akan dapat card atm..boleh kuar masuk duit sesuka hati mengikut kerajinan anda.haha. so boleh park gaji la apa sume dalam ni juga. boleh reduce interest.

ni juga membantu kalau-kalau anda membuat pengeluaran KWSP acc ke2. untuk yang pertama dia akan masuk dalam akaun bank anda. untuk pengurangan baki yang berikutnya dia akan masuk terus ke akaun rumah anda..

so dengan adanya kad atm ni..anda boleh je keluarkan balik duit tersebut. provided still kena tinggal atleast baki untuk bayaran bulanan tersebut la. (dalam atm tu dia ada mention amount yang you available untuk keluarkan).

note:
pengurangan baki: anda boleh keluarkan semua dalam akaun KWSP 2 untuk dicreditkan dalam akaun rumah. minimum RM500. so kalau rumah anda takde kemudahan ni maka tak dapat lah nak guna cara di atas. sebab pengeluaran kwsp adalah untuk rumah pertama je..

atau last choice jual rumah tu then ambik rumah lain. (untuk kali terakhir lepas tu kwsp tak terima).

pengurangan ansuran bulanan juga ada: setiap bulan dia akan creditkan ke dalam akaun korang=jumlah bulanan rumah.

jangan joli sakan plak dah le..

lain2 refer kwsp yo..

3. check juga tanya payment yang dibuat tu reduce principal (harga pokok bukan bunga2an) ke interest semata.hu. biasanya flat rate dia reduce interest dulu..sebab tu anda banyar banyak tapi amount tak kurang-kurang.huhu. try tanya check kalau nak buat full settlement anda kena bayar berapa..he. lain2 reducing term ok. dia kira interest base on principle balance.

4. dan lain2 faciliti dan benefit. banyak lagi..kulo lagi besar anda lagi besar offernya. tapi dapat yang di atas tu pun ok dah..


OK dah ni kot..lain2 kalau ada terlepas pandang boleh maklumkan atau dibincangkan bersama.sekian.

harapan lepas ni boleh lah bijak memilih yo..mengikut matlamat anda.

Wednesday, March 17, 2010

Apa lagi selain Location..Location..Location..

salam.

entry kali ni khas untuk para rakan2 sekalian yang pingin memiliki sebuah rumah atau mungkin rumah-rumah. em.tak kiralah mahu di investkan ke atau untuk di diami.

ni pun boleh dikira kesinambungan daripada entry sebelum ini untuk property investment.

selain factor lokasi anda seharusnya mesti tahu hal2 berkenaan financing untuk rumah anda. sila tekun membaca ye.(saya cuba luahkan sebaik mungkin).

kadang-kadang orang tak kisah pun bab-bab ni. janji dapat rumah ok dah. bayar jela bulan-bulan. ("ops bukan tak kisah..cume mungkin pandangan berbeza"),("mungkin takde orang cite so tak tahu").

- ada orang taknak hutang lama-lama..
- ada orang dia suka flat rate..
- ada orang dia suka berurusan dengan 1 bank tu je.senang gaji ape sume kuar masuk situ.
- ada orang beli rumah nak mudah..biarlah developer uruskan semua, cepat kalau lelong atau jual beli guna bank yang sama untuk urusan loan. taknak ambik tahu.
- malas la nak gi sana sini..ala berapa je beza..
- ada orang sebab awek kat kaunter tu cun.hu
- dll.

ok..lepas ni sila perhatikan dan consider benda-benda ni pulak ye..

1. tanya bank, margin finance dapat berapa untuk loan sekian2.biasa rumah 90%. kalau tanah atau shop lot margin dia berlainan 60-80%. juga tanya siang2. kalau ikut comittment skang ni berapa bank boleh bagi/layak. takut2 commitment anda tinggi anda tak dapat atleast 90%. apatah lagi nak lebih 100%.hu

2. berapa interest rate dia bagi..blr/bfr minus berape? cth blr-1.6..lagi banyak tolak lagi bagus. lagi murah bulanan anda. jangan ingat semua benda yang tambah ++ tu bagus ye.

3. adakah ianya berdasarkan daily rest atau monthly rest atau mungkin yearly rest dan fixed rate.(kadar faedah). yang terbaik dalam finance ialah daily rest dan di ikuti dengan yang lain2 kerana ianya reducing balance. (sebaliknya compounded boleh juga).

saya tolong kira sket: cth loan RM60k at 5%
flat rate (ambik contoh kereta atau personal loan) =((60k*5%*9 tahun)+60k)/108 bulan=rm805.556 permonth. faedahnya adalah sebanyak 27k atau bersamaan 45%. yang ni hang bayar lebih pun takde maknanya..just mungkin settle awal atau dapat rebat sket. tapi keuntungan diorang tetap +-45%.

reducing balance: yang ni kawe takle congak2.
yearly rest (kadar tahunan) =interest dikira mengikut baki hutang keseluruhan setiap hujung tahun. cth barangan perabot (save almost 50% from fixed rate)
monthly rest=interest dikira berdasarkan baki setiap bulan. cth ASB (save almost 5% from yearly rest)
daily rest=dikira mengikut baki setiap hari (kira hari-hari). cth Card credit (tapi 18%), Overdraf..

basic secara kasarnya untuk kira interest ialah: tapi reducing balance ye.
daily rest interest= 60k*5%*1/365*30= RM246.57 /month
monthly rest= 60k*5%*1/12=RM250 /month

=menunjukkan interest daily lagi kurang interestnya kerana dibahagi dengan 365 hari..dan ianya (interest) reducing balance. yelah dah baki (pokok) pun kan dah berkurangan sebab tu interest pun kurang. nak bayar hari2 pun boleh. lagi banyak bayar setiap hari atau bulan, lagi kurang interest anda bayar dan lagi cepat habislah ia..

4. loan tenure (tempoh pinjaman). biasanya maximum dalam 30-40 tahun atau umur 60-70 tahun mana yang terdekat. saya tahu anda risau bank ambik duit anda banyak kalau ikat lama2 ni..tapi consider juga begini..mana lebih bagus, bayar bulan2 tinggi ikat selama 20 tahun. atau anda ada lebihkan duit poket selama 20 tahun. Untuk teruskan hidup tu lebih penting bukan (jangan dikenang sangat loan tu. 20 tahun pun bank kaya juga. pikirkan diri anda)..

belajar serba sedikit berkenaan apa ada pada cashflow.
dan lagi cashflow is king

alasan saya lagi. kamu masih muda (kira umur sendiri). lain lah kalau lagi 10 tahun nak besara..nak buat loan up to 30 years payah deh. dah tak layak. mungkin risau juga pendapatan akan susut.

2. Anda buat loan rumah 15-20 tahun. kemudian loan abis cepat supaya ape? bukan nak refinance atau jual pun kan?supaya nanti lepas tempoh tersebut anda takde comittment lagi then boleh simpan??ke buat hutang baru.hu..(dan jawapan biasa taknak kayakan bank.huhu). tapi aku kira2 cth rumah harga 100k (4.2%) kalau loan 20 tahun banding 30 tahun bezanya dalam rm127 hinggit (tak banyak). hasil duit tersebut simpan di asb (div 7% bonus 1%) selama 30 tahun=RM166,979. Banding lepas 20 tahun (habis loan rumah) nak simpan pun baru RM107,965. beza +-50k. (tu kalau simpan je tak di investkan lagi)

3. sebab lain juga untuk apa2 jenis loan. kebanyakkan bank sebenarnya adalah lebih berminat tengok cashflow anda. kemudian barulah lain2 aset atau jenis risiko hutang. anda ikat hutang pendek then monthly tinggi..lepas tu nak buat loan lain bank reject sebab commitment bulanan anda tinggi. anda pun cakaplah "en bank, bulanan saya tinggi adalah kerana saya ambik loan jangka pendek". en bank pun kata saya peduli apa..haha. banding bulanan anda rendah sebab ikat loan jangka panjang.."en bank akan kata oh..kami sedia membantu"haha. em.anda biasa ditanya lain2 hutang bayar berapa ye, ke atau bank tanya loan anda ambik ni jangka pendek ke panjang??hu

tapi macam saya cakap la sebelum ni. yang penting nak di apakan dengan duit yang ada selepas tu..

4. dan sebenarnya kalau anda tahu. walaupun anda ikat 30 tahun.anda still boleh abis dalam masa 20 tahun juge. saya cadangkan begini. anda kira berapa bulan-bulan kalau ikat pendek. katalah RM500. then katalah ikat panjang bulan2 adalah RM400. apa kata anda ikat panjang tapi bayar extra, anda bayarlah macam biasa rm500 juga. dulu saya kira kalau saya bayar extra rm50 (rumah murah) pun boleh reduce hampir -10 tahun. loan 35 tahun target habis +25 tahun..tu belum kalau bayar 2x atau lebih dalam sebulan (jumlah yang sama). pun boleh reduce sikit. sebabnya interest jadi rendah. ambiklah package daily rest.

tapi yang bagusnya bila time tercekik atau terdesak..anda bayar jela minimum iaitu RM400. boleh la beli barang2 keperluan sikit. tak gitu??jangan beria2 bayar rm500 tapi akhirnya di lelong udah le.huhu. sila maklumkan kat saya segera. kot saya boleh beli dan selamatkan rumah anda tu...


...........

penat lah nulis..

ada lagi dalam 4-5 item kot nak cite base apa yang aku tahu..em.bersambung la ye. pahamkan dan hadam yang ni duluk. kang banyak sangat menulis banyak juga la menipunya.haha. boleh tanya..kita brainstorm sesama..

lepas ni dah tahu semua ni baru leh sesuaikan dengan matlamat anda..begitulah caranya.

Apa yang korang boleh buat sebelum pergi shopping

tips mudah hari ini.

jawapannya...silalah melayari smartconsumer.my bahagian price watch untuk mengetahui harga pasaran barang-barang keperluan harian yang hendak kamu beli tu..

buatlah list catit-catit apa yang perlu..compare total.

p/s: kalau matjoe nak tengok harga pasaran motor, ianya takde dalam tu.

saya ada juga linkkan dari blog saya..mungkin ada yang tak perasan.(tengok bahagian kanan bawah ye)

atau
terus ke sini

SURAT BERANTAI..

Wasiat NABI MUHAMMAD S.A.W. MESTI BACA!!!!!
ni adalah benar... sila baca sehingga habis... dan tlg sebarkan kepada seberapa byk org Islam yg boleh...
Assalamualaikum...... Warahmatullahi Wabarakatuh
ini adalah surat wasiat dari penjaga makam
Nabi Muhammad SAW iaitu Sheikh Ahmad
Maeine (Saudi Arabia).
pada suatu malam ketika membaca Al-Quran di
makam Rasulullah SAW.
selepas membaca lalu
hamba tertidur, dalam tidur hamba bermimpi
didatangi Rasulullah SAW lalu bersabda kepada
hamba, dalam 60 000 orang yang meninggal
dunia di zaman ini tiada seorang pun yang
matinya dalam keadaan beriman.
(a)isteri tidak mendengar kata suami.
(b)orang kaya tidak lagi bertimbang rasa.
(c)orang tidak lagi berzakat dan tidak membuat
kebajikan.
Oleh itu wahai Sheikh Ahmad, hendaklah kamu
menyedarkan kepada orang Islam ini supaya
membuat kebajikan, kerana hari
penghabisan(......Qiamat) akan tiba di mana
bintang akan terbit dari langit, sesudah itu
matahari akan turun di atas kepala.
PESANAN HAMBA INI
(a) berselawat - untuk junjungan Nabi kita
Muhammad SAW.
(b) bertaubatlah - dengan segera sementara
Pintu Taubat masih terbuka.
(c) Bersembahyangla......h
(d) berzakat - jangan ditinggalkan.
(e) Menunaikan Fardhu haji - bila
berkemampuan.
(f) Jangan menderhaka kepada kedua ibu
bapa.
UNTUK MAKLUMAN
1.
seorang saudagar dari bombay telah
menerima surat ini dan beliau telah mencatak
sebanyak 20 salinan dan mengirimkan kepada
orang lain, dia kemudiannya dianugerahi Allah
dengan mendapat keuntungan yang besar
dalam perniagaannya.
2.
seorang hamba Allah telah menerima surat
ini tetapi tidak mengendahkannya...... dan
menganggap wasiat ini palsu, maka selang
beberapa hari kemudian anaknya meninggal
dunia.
3.
Pada tahun 1977 Tun Dato Mustapha bekas
Ketua Menteri Sabah menerima wasiat ini
kemudian mengarahkan setiausahanya
mencetak sebanyak 20 salinan dan
menghantarnya kepada orang lain, maka
selang beberapa hari kemudian dia telah
mendapat hadiah dari kebajikan masyarakat di
malaysia timur.
4.
tan sri ghazali jawi, bekas menteri besar
perak secara tidak langsung dipecat dari
jawatannya kerana apabila beliau menerima
wasiat ini beliau terlupa mencetak 20 salinan
untuk disebarkan kepada orang lain tetapi
beliau telah menyedari kesilapannya lalu
beliau mencetak semula wasiat ini dan
mengirimkannya kepada orang lain, beberapa
hari kemudian beliau telah dilantik menteri
Kabinet Perdana Menteri.
5.
Zulfikar Ali Bhuno telah menerima surat
wasiat ini dan tidak percaya akan
kebenarannya juga menganggap palsu lalu
membuangnya ke dalam tong sampah.
seminggu kemudian beliau telah dijatuhkan
hukuman pancung sampai mati.
6.
di Terengganu, seorang pekerja bengkel
kenderaan telah menerima wasiat ini dari
pengirim yang tidak dikenali yang datangnya
dari Perak lalu beliau membuat sebanyak 20
salinan seperti yang dituntut.
Alhamdulillah dia
dianugerahkan oleh Allah seorang gadis
berakhlak mulia seperti yang dituntut oleh
Islam.
baginya anugerah ini paling agung dan
tidak ada tandingannya.
7.
Di Terengganu juga, seorang hamba Allah
telah menerima surat ini dari orang yang tidak
dikenali tetapi beliau tidak mengendahkannya
dengan mengatakan ianya bohong belaka dan
sengaja mengada-adakan untuk menakutkan
orang yang membacanya.
Beberapa hari
kemudian dia telah mendapat penyakit ganjil
dan penderitaanya amat menyedihkan.
setelah
tiga minggu mendapat rawatan rapi di hospital,
penyatkitnya sukar juga diubati oleh doktor.
Akhirnya beliau teringat akan wasiat ini dan
mengedarkannya kepada orang lain.
Semingu
kemudian barulah beliau beransur sembuh
sehingga sekarang.
Banyak lagi contoh-contoh orang yang
menerima wasiat ini tetapi tidak
mempercayainya dan tidak mengedarkannya
atau menyampaikan kepada orang lain.
dimana
mereka mendapat malapetaka.
setelah
kejadian yang menggembirakan dan
menyakinkan ini anda jangan lupa
menyampaikan 20 salinan wasiat dalam masa
96 jam dari masa anda menerimanya. InsyaAllah anda akan memperolehi sesuatu
dari YANG MAHA KUASA dengan penuh keyakinan pasti ia akan menerangi hidup anda dengan nikmat kebahagiaan hidup. ISNYAALLAH.
PERHATIAN
setelah membaca wasiat ini hendaklah ditulis atau dicetak dan disampaikan kepda orang lain sebanyak 20 salinan. sekiranya telah dilakukan anda akan dianugerahkan sesuatu nikmat atau hajat anda akan dikabulkan oleh ALLah.
kata sheikh ahmad lagi. jika apa yang hamba katakan ini tidak benar, biarlah hamba mati dalam kekufuran dan hamba tidak mendapat perlindungan dan syafaat Rasulullah SAW naaauzubillah. oleh itu hendaklah ditulis atau dicetak dan disampaikan kepada orang lain.
insyaAllah dalam masa 2 minggu anda akan berolah kebahagiaan dan ingatlah lakukan ini dengan hati yang ikhlas dan janganlah diabaikan atau dibiarkan
TLG SEBAR KAN KPD UMAT ISLAM.... SEBAR KAN 20 WASIAT NI KPD UMAT ISLAM.......


p/s: saya ambik pesanan ni..ianya benar. insyallah akan di sampaikan juga.

PESANAN HAMBA INI
(a) berselawat - untuk junjungan Nabi kita
Muhammad SAW.
(b) bertaubatlah - dengan segera sementara
Pintu Taubat masih terbuka.
(c) Bersembahyangla......
(d) berzakat - jangan ditinggalkan.
(e) Menunaikan Fardhu haji - bila
berkemampuan.
(f) Jangan menderhaka kepada kedua ibu
bapa.

tapi yang lain2 tu Allah lebih mengetahui kebenarannya..

surat berantai ni dah lama..takut juga kalau percayakan keberkatan dan kesulitan atas surat ni semata..takut2 ianya menjadi khurafat..

saya ambik Pesan Nabi saw: Aku tinggalkan dua perkara yang jika kamu berpegang kepada kedua-duannya, nescaya kamu tidak akan sesat selama-lamanya, iaitu Kitab Allah (al-Quran) dan Sunnahku (al-Hadis).

sesungguhnya yang baik tu datangnya daripada Allah dan yang buruk tu pun datangnya daripada ALLAH (atas kelemahan kita). kepada Allah jua lah atas semua perkara.

yang lebih penting kita buat dan beramal dengan perkara di atas then sampaikan.insyaallah selamat dunia akhirat. kulo just sampaikan je melalui surat???Allahuakbar.

mintak yang arif comment.

Thursday, March 11, 2010

Selain PL, bagaimana cara lain utk buat ODASB?

PL=Personal Loan..

ramai orang suke shortcut..termasuk lah aku..tapi aku lebih suka kalau kita kira sekali risk and reward..(ni orang2 main saham tahu la ni..sepatutnya).

bukan tak boleh buat..buleh je PL then ODASB tapi....

ok lah bukan itu yang den nak cite.

den nak cite salah satu cara nak dapat minimum OD..sebenarnya ada dah kawe cite.cume dalam cite tu matlamat berbeza2 la. ada yang kete..ada yang asb..ada yang tuk kawin..dll.

ok den ulang tayang..copy paste sket..malas nak nulis.

korang boleh tambah tolak la mana patut atau gabung..

Originally Posted by MET View Post
cari 11k-12k..

1. cari balik mintak kat orang2 yang berhutang dengan ko..tak cukup?
2. kumpul duit bonus. tukar kerja yang lebih lumayan. kurangkan expenses. saving dan saving..belum de rezeki?
3. check aset yang ada? rumah, tanah, barang tak pakai yang boleh dijual? sayang barang kenangan?
4. jual/refinance rumah? pun takda?
5. cari satu rumah. beli zero cost. buat pengeluaran pertama kwsp (10%+10%). tak cukup lagi?
6. loan rumah pastikan ada redraw facilities. buat pengurangan baki pula kemudian.tak cukup lagi?
7. sewakan rumah. +ve cashflow daripada sewaan bayar untuk personal loan berapa yang layak..hampir-hampir?
8. modal rm265 buat asb loan 50k..rolling then cukup 4 tahun dapat 200k asb..dapat dividen boleh wat OD..takmo?
9. kalau hang ppuan. mintak hantaran 12k..hee.bukan ppuan?
10. em.mu kena cari gak pendapatan lain. bisnes kecil2an.kumpul duit. nanti boleh wat OD dan juga cover OD..

cukup 10? selamat beramal..hu.
cuba bantu

benda ni takde rahsia pun. just tambah asset (income) atau kurangkan liabiliti (expenses/kebocoran).

list balik expenses korang..tahu apa nak buat?

korang hati kering tak??

1. berhenti merokok=save rm150-300 sebulan
2. kereta lebih 20% basic gaji? trade in kereta murah, down grade atau jual. pakai motor saja ke basikal.hu. jimat minyak,maintenance,cukai,toll dan kurang bejalan jauh.kira sendiri jimat berapa ribu setahun.
3. pertimbangkan juga naik kemudahan awan. dulu aku naik bas rapid sehari RM2 shah alam-bangsar.
4. sekarang duduk mana? oh sewa..berapa? boleh kurangkan lagi tak?macam mana. duduk tambah orang..tukar sewa tempat lain.
5. sewa kat mana? jauh dengan tempat keje tak..cari dekat sikit. kira minyak dan masa, toll dll..aku pun pernah tido opis.jimat minyak dan bil..
6. duduk rumah sendiri. boleh refinance. hati2. kira cashflow anda. pertimbang juga jual untuk maximum profit=kurangkan comittment=tambah cashflow. sewa tempat lain yang murah. modal beli rumah investment..buat kira2 sendiri. untung2 next time beli rumah duduk dibayar oleh orang lain.
7. check balik loan2 yang ada. listkan interest rate dia..ape kejadahnya dulu ambik home loan flat rate 8% peryear. kasi revise rate sekarang murah. ambik daily rest.

ape kejadahnya bayar ptptn 400 sebulan? berapa interest dia.1% ke 3%? bayar seminimum boleh 50-100?.buat rayuan. lagi 300 masuk asb dapat 7%. lagi cepat boleh abis loan sebenarnya..boleh jadi modal juga.

insurance ambik package invest2 ke. takyah. ambik basic ke. invest cara anda sendiri..check company ada cover apa. apehal nak ambik dua tiga jenis cover benda yang sama. kasi potong.jimat sikit..kalau anda takde tanggungan bawahan. muda gagah perkasa..mungkin perlu cover kemalangan dengan hospitaliti je. ambik yg urgent. yang lain tangguh kejap.

pertimbang ambik loan long tenure. untuk kurangkan comittment dan grab lain2 peluang yang ada.muda lagi tak? sebab masa nilah boleh wat loan 25-35 tahun. kalau mu dah umur 40an ada hati?boleh ke?? yang penting tujuan apa? kalau untuk habiskan boreh lupakan nasihat saya tadi.

em.expenses lain2 yang kecik2 ni pikir sendiri..iktiarkan. kalau rugi kasi potong. tak untung tak berfaedah elakkan. kalau kemahuan kasi kurangkan. kalau ianya keperluan pikir cara nak jimat. nak tolong orang please tolong juga diri sendiri.

Monday, March 8, 2010

mencari sebuah hobi..

gambar kat rumah sewa dulu kala..



tempat transit ikan guppy longkang untuk membiak sebelum manjadi hidangan kepada ikan ketutu..




transfer ke kampung..





p/s: insyaallah kalau takde aral melintang..hobi akan menjadi sumber keperluan rumah dikampung dan juga hasil income keluarga..

anda punya hobi??

Friday, March 5, 2010

Tafsir Al-Quran PerKata.

Salam.

Laman/maklumat lanjut telah dipindahkan di tulusbistari.blogspot.com

Dapatkan sebuah Tafsir Al-Quran Perkata untuk anda dan keluarga. Harga kini RM110..

Dapatkan satu untuk anda atau untuk hadiah pada tersayang supaya anda lebih memahami setiap apa yang anda baca dan maksud yang Allah sampaikan. InsyaAllah. Amin.

contact 012-6218853.

Thursday, March 4, 2010

Segalanya adalah Cashflow.

Benda ni aku dah lama duk taip2 tapi tak attach-attach (refer cite kat bawah)..susahnya lah rasa nak mengarang. ada je yang aku rasa akan ada persoalan yang mungkin timbul di minda lalu menjadikan ianya berjela-jela..

last2 aku tulis pendek bahwa aku ingin mengatakan bahawa segalanya adalah tentang cashflow. kalau cashflow anda sihat baik. maka semuanya akan baik juga. tak kisah walaupun anda ada hutang yang banyak..atau ada sedikit simpanan..

caranya bagaimana tu sila pikirkan. yang penting ianya masih +ve cashflow dan juga menambahkan +ve. lagi tinggi lagi baik..

betul la bak kata matjoe tentang cashflow..

p/s: kalau nak baca apa yang aku cuba sampaikan ada kat bawah ni..entah paham entah idak...boleh brainstorm sesama.


sebelum tu Cashflow=Aliran Tunai.

Em. macam mana ye mahu menulis ni. Mungkin ramai orang keliru apakah yang paling penting dalam pengurusan kewangan sehari-harian kita..sebab kalau di banci mungkin, kelihatannya rata-rata fokus untuk:

- simpan dan terus menyimpan sebanyak boleh untuk hari tua..

- beli rumah..kereta..beli dan beli lagi then simpan untuk masa hadapan/hari tua..sebab dia kata rumah, kereta itu aset (kumpul harta)..sebab dia bayar so dia boleh buat apa yang dia suka..mungkin satu hari nanti boleh juga dijual..so tak rugi abis duit untuk ni.

- ramai juga yang cuba jaya abiskan hutang rumah secepat mungkin. caranya macam2..

- ramai yang buy low sale high..kumpul mutual fund banyak2..kumpul emas banyak2 (opss). nanti boleh jual..kita kaya.

- dll.

Emm..janganlah marah saya. saya tak kata pun semua tu salah.

Beginilah...apa tujuan anda buat perkara2 yang saya sebutkan di atas? semestinya supaya anda mengharapkan bila simpanan banyak..anda boleh lah gunakannya untuk menampung perbelanjaan anda bila bersara nanti bukan??...taklah anda susah.

anda mengharapkan dengan modal/duit yang anda simpan boleh lah digunakan untuk melangsaikan hutang rumah bagi cepat sikit habis. maka anda pun sudah tiada commitment lagi..maka bahagialah anda..anak anda pun gembira sebab anda tak tinggalkan hutang.

anda beli itu ini..then simpan nanti boleh lah dijual..dapat duit banyak..kaya lah anda..maka semua ini akan menyelesaikan masalah kewangan anda..

kan kan??..betul tak telahan kawe..semua orang nak macam tu. diakhirnya semua nak bebas daripada masalah kewangan..termasuklah saya.

TAPI dan CUMAnya..apa yang anda lakukan itu tidak langsung menambahkan aliran tunai untuk menampung perbelanjaan sehari-harian. (em.mungkin kurang clear). maksudnya kalau anda ada RM 1 juta pun tapi tak dapat menjana apa2 income makanya lama-lama habis juga bukan??dan anda masih perlu bekerja keras lagi akhirnya.

simpanan anda yang banyak tu rasa2 boleh tahan/cover live style anda berapa lama agaknya??(maaflah kalau kasar).pernah anda dengar jutawan segera yang akhirnya terpaksa hidup bersusah2??atau mungkin seorang persara yang mempunyai kwsp yang banyak tetapi akhirnya terpaksa mencari sebuah kerja??dua2 banyak duit.

Mempunyai hutang yang banyak keliling pinggang pun bukanlah menjadi masalah..anda boleh still bahagia juga...

Mempunyai Net worth yang tinggi pun tak menjamin apa-apa.

but then Sebenarnya apa yang penting ialah menjaga aliran tunai/cashflow anda dengan baik. seperti saya katakan tadi..berhutang tidaklah menjadi masalah kalau anda dapat menguruskannya dengan baik. aliran cashflow anda +ve (income more then expenses)..

anda cume perlu tahu hutang yang bagaimana yang bagus atau tidak bagus, yang mana perlu diselesaikan dahulu dan yang terkemudian mengikut priority..yang menjana pendapatan atau tidak..dll.

tak salah kalau nak invest sana sini..tapi at the end sebenarnya yang cover expenses kita ialah income/ sumber pendapatan bulan2 bukan??so cashflow management is important.

begitu juga kalau anda sudah bersara..anda masih memerlukan wang untuk keperluan2 yang lain juga bukan??(pikir sendiri)..

oklah. saya bagi contoh senang:

1. anda ada 200k dalam asb..dividen 8% dapat RM16ooo/year=1333.3/month-boleh guna untuk cover expenses

2. anda ada mungkin 5 buah rumah yang menjana income bulanan 2000-boleh guna untuk belanja juga

3. anda ada bisnes (bukan self employed)..hasil daripada itu juga dapat digunakan untuk belanja..

so benda2 nilah yang kita kena aim supaya kita boleh bersara dengan tenang. anda tak perlu risau duit simpanan anda makin hari makin susut..tak semestinya kena jual untuk dapat income..dan tidak semestinya juga perlu bekerja keras hari2 bukan??


p/s: kalau nak main cashflow game kawe ada sebuah..






Wednesday, March 3, 2010

Menggunakan OD sebagai platform

Tajuk ni Khas untuk cik kita wida. (sila click link tersebut kalau nak tahu ape citenya)

sebelum tu OD=overdraf...tapi dalam ni aku ceritakan berkenaan OD bercagarkan ASB (ODASB).

Perlu ke aku ceritakan macam mana nak apply nya. ramai dah tahu kot??

em.aku cuba mengarang sebaik mungkin walaupun aku kebuntuan sekarang ni.hee.(cuti panjang).

Ni cite mengunakan OD untuk saving la ye..kalau orang lain mungkin dia dah kat stage lain.

lain2 cara cik wida ada tulis juga dalam tu.

katalah anda ada 30k dalam ASB. anda cagar dapat 27k (minimum OD 11k-12k). ..apa yang anda boleh buat untuk memaximumkan saving anda? cadangannya...

1. apply maybank asb loan 170k untuk cukupkan quota 200k (walaupun boleh lebih). kalau refer table aku dulu2 masa muda2, untuk 25 tahun bulan2=RM921 (sekarang blr-1.65 lagi rendah).

cara kira senang:

bayar asb loan 921*12 (setahun)= rm11052. yang ni bayarlah pakai OD hang.
so balance OD=18,948

interest setahun=11052*3.85% (blr-1.65)= 34.97 permonth= - 419.67/year (reducing)
dividen asb=200k*7%=14,000 (kalau masuk balik dalam OD pun dah penuh dah)

so tahun berikutnya kuarkan lah OD anda sikit2 bulan2 untuk bayar ASB loan..

mudah bukan??

anda ada 200k dalam asb...pada masa yang sama ada standby money in hand..

2. kalau daripada member goldfinger..30k anda tu kuarkan daripada ASB then masuk lah dalam ASW (no limit 200k) buat ODASW. so anda boleh ambik maximum OPM 200k.hee.

kesimpulannya??pening bukan.hee. saya tahu anda risau..orang selalu kata cite memang la nampak best. ok kita check.

1. biasa orang check moniter ialah interest dia..selagi profit lebih tinggi daripada interest. its ok..tapi awas..walaupun interest rendah. tapi adakah bulanannya rendah. nak ke bertahun2 duk topup je??sila jaga cashflow anda..

2. double check cara lain tgok cashflow..

bayar asb=921
dividen 170k*7%=11900=991.67 permonth.
+ cashflow=70.67. ok lulus

interest yang diguna=11052*3.85%= 34.97 permonth= - 419.67/year (reducing)
dividen sijil-OD= 30k*7%=2100= 175..
+ cash flow=140.03. ok lulus..

total cashflow=210.7/m=2528.4/year. kalau terdesak pun anda guna duit ni. insyaallah tak effect matlamat anda tu. just let it beeee...

modal anda???bukan daripada duit gaji anda bukan..
anda still dapat dividen ASB daripada 3ok yang anda simpan tu bukan??
anda still dapat guna duit bila anda memerlukannya tanpa effect dividen bukan??
tapi sedar tak sedar anda ada standby 170k untuk hari tua anda..hee.hebat..

ok la ni kot..kalau tak terjawab sila maklumkan ye. aku pun taknak syok sendiri je.hu.

lain2 pasal saving aku ada cite kat tajuk belakang..

tambahan: rasanya belum terjawab.hu

kalau rempit OD..em.berapa kali anda nak rempit..2x..3x..4x untuk maximize kan ASB anda?

katalah anda ada 100k OD masuk dalam ASB balik..cukup 200k..tetapi anda dah kehilangan benda yang paling berharga iaitu cash in hand. bukannya tak boleh nak penuhkan dengan modal yang sangat minimum???..balance boleh di investkan lagi..banyak tu..

risiko?andai anda rempit rolling 2-4x OD..kalau interest tak dapat cover dia just tarik sijil anda balik..anda tak rugi apa2..tu ke yang anda pikir?? tetapi kalau asb loan anda tak dapat bayar just cancel then bank akan kira principal bagai +-. ada balance anda still dapat duit anda..lagi menarik bukan banding dengan risiko yang anda tanggung.

kalau nak rempit yang bagus dalam erti kata laverage sila refer item no.2...