Monday, May 2, 2016

FCPO ANALISIS MAY 2016

Assalamualaikum

apa nak share lama tak menulis. tengok la seadanya. hasil conteng2 aku kat FCPO. moga ade manfaat.

salamat..


note: analisis adalah mengunakan CC chart. harga mungkin berubah dari masa ke semasa banding dengan active month chart.
TIME FRAME WEEKLY
Pitchfork
1. harga telah sampai ke upper line dan terdapat reaction. - down
2. harga turun dan retrace at upper line dan membuat structure L, LH..dan mencari LL baru. - down

Trendline dan structure
1. harga telah turun ke frequency line (hijau). menunggu reaction minggu depan sama ade bounce back atau terus berada di bawah freq.line. - even
2. terdapat structure mini sell tetapi belum membatalkan structure buy HL (at iv) pada harga 2470- even

Candlestick
1. terbentuk everning star - down
2. dan reversal candle ke dua di HL -down


Elliotwave
1. sama ada counting 1-5 or ACB. ianya menunjukkan telah complete dan menuju fasa down trend untuk corrective
2. fasa downtrend. aku memilih untuk corrective wave 2 besar.


Summary:
1. confirmation by break freq.line. maybe akan sideway sekejap area freq.line sebelum meneruskan downtrend.
2. analisis berat ke bawah/downtrend
3. analisis count EW batal bila break HH.
4. analisis EW bulan 5 ni fasa corrective.


...................................................................................................................................................................

TIME FRAME DAILY

Pitchfork
1. harga telah melepasi median line dengan gap dan harga tutup berada di bawah median line - down

Trendline and structure
1. harga telah melepasi trendline support latest H,HL,HH up trend structure dan tutup di bawah trendline dengan 2x test 2609 resistance price. - down
2. structure telah membuat sell. batal bila pecah LH at price 2743. - down

Candlestick
1. di tutup hijau tetapi tidak menunjukkan apa2 strong revesal candle - down

Elliotwave
1. aku memilih complete count impulse 1-5 dan now down turn for corrective sebab kalau naik ni corrective.kesian kat orang kampung. harga akan banyak jatuh lagi.huhu. dan price yang naik ni dah break structure sell 2400 (high). - down

Fibonacci
1. fibo projection L,LH ke LL telah sampai ke 100% dan harga berlegar di situ. - even


Summary.
1. overall signal tunjuk ke bawah.
2. tetapi fibo berlegar di 100% projection. tengok open 3.5.2016 pecah low 2570 sambung trending atau open high pecah 2609 untuk buat corrective atau sideway.
3. kalau count betul. correction target adelah sehingga fibo retracement (putih) 50/61. then tengok balik reaction. mencari buy untuk long term area situ.


...................................................................................................................................................................

TIME FRAME HOURLY
Pitchfork
1. harga melepasi median line dengan gap.- down

Trendline and structure
1. immediate sell structure telah batal di 2604 - up

Candlestick
1. terdapat revesal candle. island revesal candle. gap down, inside bar then gap up - UP
2. last hour candle buat outside bar revesal red candle. bergantung pada 3.5.2016 nanti open di mana. -even

Elliotwave
1. structure membuat down trend. dan ade kebarangkalian C=A kerana price sangkut dan berlegar di fibo projection 100 dan fibo retracement area 61. - even

EMA
1. harga di bwah ma 21,34 dan 200 - down

Summary.
1. tunggu harga pecah 2609 atau 2570. pecah atas kemungkinan sideway. pecah bawah continuous trend dengan target ke fibo projection area 138 atau 161.
2. kalau pecah 2609  di candle outside bar. 1H jadi structure buy.


.................................................................................................................................................................

TF 5 MINIT
Pitchfork
1. harga sedang berlegar antara median dan lower line. mungkin membuat energy coil.

Trendline and structure
1. structure momentum untuk buy telah batal kerana telah pecah (4)

Candlestick
1. terdapat island revesal. .

Elliotwave
1. terdapat count 1-5. sama ade complete of wave 1/A atau complete 5 of C flat dengan resistance di 2609 (double top + gap). bergantung pecah mana dulu area 2574-70 atau 2609.

Summary
1. akan buy bila harga atas 2609 dan ade 123 buy/structure. supporting buy atas median line. atau ema 21,34,200 dengan target price tutup gap atau at fibo projection. just intraday buy dengan berhati2.
2. akan sell bila pecah 2570 area. dan mungkin hold/OV..mungkin la. check fibo..



sekian adanye:
analisis tak wajib betul, harus salah, sunat double check dengan ilmu masing, makruh follow buta2, haram kalau trade judi tikam2 tembak2..


1 comment:

MET said...

maafla kalau aku sorang je yg paham apa aku tulis.he. sila pelan2 kayuh baca berserta chart di tangan.keh2