Thursday, August 19, 2010

Kebocoran= poket bocor

Apa yang perlu dibuat bila -ve cashflow.

semestinya balance kan balik la.hee. boleh wat sendiri ni. em. tapi so far aku tak galakkan/kurang setuju kalau terus tambah harta/pendapatan kalau yang basic ni pun kantoi.

well yang sikit nie pun tak terjaga/tak sedar diri, tak balance. kalau ade duit lagi banyak lagi lah kang beli bukan-bukan tambah liabitily lagi banyak??em.make sense gak..takut-takut masalah lain pulak bila dah rambang mata tengok banyak duit.

em.so far ade dah sikit-sikit cerita pasal lupus hutang, pasal cc dan lain2 idea. baca juga comment2 yang ada mungkin dapat sedikit sebanyak gambaran.

secara generalnya.tanpa panjang lebar.

1. List kan segala expenses yang ada. catat sedetail boleh..yang fixed dan variable. variable kalau nak yang best catit untuk purata 3 bulan..

2. dah nampak kat mana bocor??eliminate terus..tinggalkan/jual/down grade/sewa/kurangkan. kurangkan liabiliti dan expenses sebolehnya.try balance balik..+ve..

3. sedar diri/menyesali dan muhasabah..saya berikrar selepas ni bla-bla..taknak buat lagi..

dah settle yang asas/paling penting tu. baru sambung yang bawah.

4. check aset lain yang ade. yang boleh membantu. seperti rumah ke..leh kuar kwsp ansuran bulanan..boleh refinance..tanah boleh diusahakan bercucuk tanam ternakan dll..barang2 yang tak guna tapi elok lagi boleh jual..computer part ke dll..

5. side income..shor term target..bisnes sambilan/kerje sambilan..

6. tak reti/tak minat bisnes boleh tukar keje lain yang lagi lumayan pak..tapi biar ade strategi beb. jangan main lompat je. tukar keje tapi bidang biarlah sama..supaya leh demand experience banyak dll. expert dalam bidang kamu..

kemudian bila sudah balance income expenses..dah sedar siri..dah ade +ve cashflow..dah ade emergency fund..dah ade modal..

7. barulah melabur dan insurancekan..dan wasiatkan..cari ilmu/belajar pasal pelaburan..tool2 dan kemudahan lain yang ada..


tulah sedikit sebanyak seadanya...

ok jack snook??

7 comments:

wakata said...

ni entry based on experience ni..hee..nice entry!

MET said...

hee. sifu wakata ade tambahan???

jack snook said...

thanx MET coz wat satu post untuk soalan saya...nanti saya bagi details expenses...nak kena pikir dulu nih...rasanya banyak expenses dari income...email mu mende MET?

MET said...

mohdehsan.01(a)gmail.com

kalau boleh tolong ade buah pikiran kawe tolong..

tapi kata putus akhir tetap pada mu la..orite.

jack snook said...

salam MET...

kawe email doh ko demo...

bereh...

MET said...

ok..

nanti kita brainstorm ye..

emm.sekilas pandang.sebaik la aku tak merokok.hu..dah lah duit abis..tak bagus tuk kesihatan lak tu.kui2..

RM9.30= 20 batang*30=600 batang sebulan=7200 setahun=72000 batang 10 tahun.wow.hee. hebatkan paru2 kita. Allah punya kuasa..

mrbapak said...

hahaha.tu la MET.kehebatan kuasa tuhan.uhuk3x.