Thursday, September 2, 2010

Apa Ada Pada EMAS..

salam. terlebih dahulu kawe mintak maaf banyak2 pada teman2, rakan2 geng2 Emas la ye...boleh discusi..

kepada pembaca blog MET..

ramai juga teman-teman saya yang mau membeli emas. saya tanya kenapa dan jawapannya, well emas ni consistence naik..ianya secure..emas kan limited...nah tengok harganya sekarang berapa..lumayan pak..so sebab tu saya mau beli...

pembaca yang dikasihi. aku taklah pandai..apetah lagi pandai banget. mestinya ade cacat celanya. tapi this is my opinion la ye..(dengan ilmu yang limited)..

saya ada juga cerita dalam tajuk2 lain. selit sikit. tapi ni kira khas la ye. saya tuliskan lagi..anda pun terpaksa baca lagi..

releven ke invest dalam emas pada waktu ni/sekarang/time gini..

link kitco. http://www.kitco.com/charts/livegold.
kalau anda buka link yang saya attach tu. cuba check history bagi emas. boleh tengok chart every year,every 5 year atau multi year...tengok keseluruhan chart. jangan 10 tahun lepas je..

summary: refer every 5 years from start to end..1975-2010.
harga gold pasaran dunia jatuh pada 1976 dalam 100 usd/ounce. kemudian naik melangit sehingga 850 usd dalam masa 4 tahun ++ pada sekitar tahun 1980.
kemudian turun dan turun sehingga paling rendah dalam 250 usd sekitar 1999-2001. dan naik sehingga lah sekarang 2010..1250 usd/ounce.

orang yang invest sebelum tahun 80an seronok lah. tapi orang yang invest masa high 850 usd 1980an?? dia akan brake even sekitar tahun 2008. lebih kurang 27-28 tahun?? makna lainnya untung lepas 28 tahun..??so ade berani buy time peak skarang..? soalannya how peak/high is high..

try tengok multi year punya chart dari tahun 1975-2010. sama kan lebih kurang slope dia naik.hu. kemudian anda tengok plak 2008. high dia lebih kurang 1000 usd sebelum dia retrace/turun. try high tolak low. (1000-250=750=8 tahun). before this (850-100=750=4tahun). haha ajaib dan magic bukan. cuma beza tahun ni dia retrace/naik lebih2 pulak banding yang tahun 80an.
kenapa naik mencanak 2008?? bukan ke sebab orang kata ekonomi down every 10 year ke? 87..97..2007..then masa ni orang beralih ke emas untuk secure. negara2 beli pukal..
then lagi kalau anda belajar technical analisis. kalau mu belajar Elliot wave. maka kat situ boleh nampak complete wave 12345..so kalau ni 2 way market boleh sell patutnya time ni.then hold.hu. tu bab technical..
soalannya. tahun 87..97..kenapa emas tak mencanak. tapi start 2007 -2008 naik. sebab masa dulu tu usd stabil..negara macam kita je tak stabil.hu. but this year usd parok/jatuh/merundum..so ramai switch investment..orang panic. takmo jadi macam zimbabwe (1 Dollar Amerika seharga 50.000.000 Dollar Zimbabwe). ni bab fundamental. em. kalau ade news lagi yang wat orang panic mungkin lah naik lagi..

ada paham?? so kalau anda kata nak buat untung kenapa beli time harga mahal??

mungkin lebih tepat untuk secure.
well..sebahagiannya mungkin..tapi kalau anda pikir luar kotak..mungkin jawapannya berbeza..
- aku teringat kisah lama2 dulu2..orang buat sistem bata..ok juga cara ni..
- atau mungkin duit yang ada ni aku involve dalam pertanian..walaupun aku takde emas. tapi orang yang ade emas misti mau makan juga bukan??dia mesti beli..takkan nak simpan je emas dia..bahkan kalau tak buat sesuatu emas pun kalau ditarah abis juga bukan. sama consept ngan duit.
- buat apa2 saja lah keperluan/service. pastinya emas bertukar tangan. pikir sendirik..
- soalannya berapa banyak emas yang kita ada/mampu beli. yang ade sekarang cukup ke untuk settlekan hutang rumah/kereta dll. kalau tak, nama buruk juge bukan. atau berapa lama ia dapat bertahan kalau guna beli lain2 keperluan??teringat plak mak ngan pak kat kampung.hutang takde..tapi ade kebun dan rumah..

so kesimpulannya tak semestinya emas untuk secure bukan..
kita tahu emas tu bagus. tetapi dunia memandang emas sebagai komoditi, dan juga ekonomi besar malangnya dikuasai oleh orang bukan islam.emm..buatlah pilihan yang molek. kita ni ciput je..
diorang tu kuasa besar pandai..time fiat nak jatuh beli emas..then fiat stabil jual balik emas tu dapat fiat lagi banyak lagi kaya..kita pulak yang ciput time ni baru nak beli emas.tapi harga emas plak dah start turun...emm...ni lah ekonomi sekarang. kalau main saham, trading, orang macam kita ni dipanggil ikan bilis. so follow la market. try mainlah saham/fcpo/forex mungkin baru nampak..hu.

sekian adanya...sapa mau sambung silakan...

ps: so hati2 la kalau anda beli then cagar..then terus beli emas lagi..sebab kalau harga turun dan terus turun tak ke seddih tu..melainkan anda cagar kemudian buy back kat betul2 bawah tu.ok la sikit..tapi dan cumanya upah simpan still ada..
atau sebenarnya kalau tahu boleh je jual beli target short term. beli low then high jual..kena tahu technical analysis la bila dia nak retrace balik..kena lah pandai tengok graf. bukan buy je then hold je..

pss: banding property, emas ni takde cashflow..kalau dah jual..boleh ke terus beli balik. harga tengah mahal..kena tunggu harga runtuh baru boleh buy back..banding property tak jual pun takpe.boleh je refinance. aset ade lagi..banding future juga ianya 2 way market..hu.

psss: tapi aku suka kalau dapat harga barang kemas murah2. banding bentuk bar..barang kemas leh jual kat makcik2..


12 comments:

wakata said...

penulisan yg betul dan berani..wa caya sama lu!

MET said...

tu yang risau tu..

kang jadi macam kawan mutual fund juga..every time is buy..target always long term..(tapi memang patut pun sebab nak cover commission awal tu)..

emmm...wat pilihan bijok..

wakif said...

pendapat aku pelaburan emas ni dah jadi macam multilevel... cari ejen byk2 dan makan komisen... kalau setakat jual/beli emas byk manalah untung (utk ikan bilis lah)... better property/forex/fcpo...

p/s: sekadar pemahaman aku tentang pelaburan emas - tak pernah terlibat lagi.

Wida said...

Hehe waktu orang ramai beli la kita tak yah beli.. mencanak2.. kaya ahh orang yang beli tu..

Diver said...

Rakan sorang tu main emas juga...
hebat dia...
hinggakan nak jumpa dia sekarang pun susah.. sibuk benar....
dengar kata, baby dia pun tak sempat dijenguknya..hinggakan melebihi 2 minggu..hebat!!
kawan nak belajar dengannya pun tak sempat dia nak layan...
ishhh..jeloz la jugak..

wakif said...

tu bukan pelaburan emas dah tu... yg paling sesuai maybe perniagaan emas...

MET said...

hu. tak tau la ape masalahnya pak diver...dah molek2 dulu tup2 jadi lagu ni plak...rakan kenal betahun juga tu..

kawan ni atas pagar je..hu.di sana tak,disini tak..disinun2 pun tak. kawan ni jenis suka duk sana sini..dengar ja duk diam2.tu la saya.he.yang baik ambik..yang tak molek jadikan sempadan pengajaran..

Matjoe said...

good entry. cayalah met, niaga emas vs beli simpan mmg different

tuanbri said...

mmm...aku malas nak kupas pasal ni...
sebab mind org melayu selalunya agak TerTuTup...

ckp je la apapun, tak masuk punyer..


p/s: thanks.tapi tak jadi kes tu.

peruzz said...

bagus bro... chantek idea tuh...
teruskan menaip dgn idea2 bersih dan tidak berat mane2 pihak..cuunn..

ojah said...

Good entry.. Rasa emas kalu boleh beli la jugak eg bagi wifey etc tapi kalu dah jd cam MLM.. Susah sket..

MET said...

emas bagus..begitu juga dengan metal..getah..sumber asli..sawit..dll.