Thursday, May 13, 2010

Yang Mana Pilihan Kalbu 2..

Detailnya ade pada cik Wida dengan tajuknya http://emasdantanah.com/blog/2010/05/11/pelabur-hartanah-macamana-anda-nak-jadi/. Sila lah baca ye..

So anda pula jenis pelabur yang bagaimana ye??

20/5/10 update:

refer juga update daripada cik Wida kita.

boleh juga refer tajuk lama yang-mana-pilihan-kalbu

so kesimpulannya:??

CA=Capital Appriciate
CF=Cashflow

pada aku. 1st priority adalah pada cashflow. capital appreciate is no. 2...itu pun untuk CA ade tapisan awal..

antara sebab:
1. untuk ape jenis investment pun. kita kena ade asas yang kukuh. tapak kenalah kuat. jangan risau. kalau dah ok yang asas ni yang lain tu cepat je. untuk jadi kaya tu satu hal..tapi untuk tidak menjadi papa tu lagi banyak hal..ade juga sebelum ni saya cerita pasal hoping2..kebanyakkannye macam tulah..beli landed target CA..tapi then akhirnya??jangan ikut orang lain. diorang tu hangpa tahu ke backup dia macam mana??gaji/income dia besar mana banding expenses dia??

2. yup..kenalah study untuk target cashflow tinggi..sebab tu antara factor penting selain location is Financial IQ..kena tahu nak financing kat mana yang lebih menguntungkan..berapa cashflow dia..lain2 tools facilities yang boleh membantu dll.

antara advantage cashflow tinggi ialah mu boleh refinance rumah tersebut semaximum boleh tanpa perlu risau. tak perlu juga jual untuk dapatkan hasilnya bukan. itulah istimewanya property banding lain2 seperti gold ke..so gunakanlah keistemewaan ni.

3. CA juga penting (yang bagus medium to high end). but sebagai pemangkin untuk dapatkan dana. then untuk di investkan lagi untuk return cashflow yang lebih tinggi...duit banyak=kaya??ade juga jutawan dapat duit banyak2 jutawan segera tapi akhirnya?? saya ade cerite ingatkan sebelum ni?? yang aku nampak jalan selamat is park sume dalam ASB then belanja daripada dividen yang ade dan semestinya expanses kenalah lagi rendah. kalau tidak lama-lama susut juga bukan??

tu pun kalau lah korang nak aim for financial freedom. maksudnya mu tak kerja pun still boleh survive bukan. ade pasif income. lagi-lagi, nak-nak masa bersara kelak..ataupun lagi awal dari tu anda dah keluar daripada rat race..

Ape pun akhirnya is cashflow. tak kisahlah daripada hasil property mahupun bisnes, dll..

Untuk CA pada aku mungkin lebih kepada target short term investment. kalau yang target long term tu lagi long la baru nak merasa...hu. kalau anda beli landed target nak jual after 10-20 year time bersara sila hati-hati. takut-takut nanti jangan anda dah tangkap cintan pulak dah le (jiran semua anak bini dah kenal, rumah renovate habis). kang langsung takde hasil..

4. Cashflow penting wo..kalau lah anda ade lebihkan duit. tak kiralah memang gaji besar sangat ke atau hasil daripada investment anda. macam-macam anda boleh buat tanpa risau-risau. nak invest bisnes boleh..nak buat loan nak besarkan empayar boleh..nak beli rumah CA tinggi tapi cashflow -ve..nak buat homestay tanpa risau sambutan hangat ke tak..nak main saham..then akhirnya kalau semuanya tak menjadi..anda tak pening kepala bukan. tulah pentingnya cashflow..paham sudah??

cth situasinya begini: anda ade lebihan cashflow +1700 (cth investor A). then anda boleh spent 200 untuk backup homestay anda..1000 untuk landed/condo/shop lot/tanah -ve cashflow..500 lagi untuk loan besarkan bisnes..tapi akhirnya fail. so effect dia just brake even bukan. sebab +1700 tu adalah hasil pasif income/lebihan duit anda. ni cerita gambaran mudahnya lah. perjalanan sebenar dia semuanya kena ade ilmu...

pendek cerita: lagi banyak +ve cashflow anda lagi banyak you can take the risk...lagi banyak you boleh buat..lagi low risk anda (ade ilmu pun low risk juga)..lagi nyenyak tido anda...bukan totally sebab duit anda ade 500k..then boleh invest 500k..kalau ianya memberi pulangan -ve 1000 ape you nak buat?? faktor pengurusan diri satu hal..faktor luar yang tidak dapat dielakkan juga lain hal..

last ape pilihan aku:

Of cause dalam pertimbangan sekarang/buat masa ni (untuk property) aku prefer dapat kedua2nya sekali. kalau cashflow ade tapi at market price aku letak tepi dulu..berapa banyak tu tak kisah janji below market. cashflow takde bukan pilihan dihati..

Cadangan plan daripada saya. mungkin 1st invest untuk tambah cashflow..then plan la ikut mana pun tak kisah untuk dapatkan dana tambahan then invest balik untuk cashflow..lagi tinggi, makin tinggi cashflow lagi baik..

p/s: kalau anda memang orang-orang terpilih macam member tu. gaji income besar expenses sikit..+ve cashflow tinggi. better go to high end terus..untuk pulangan CF yang lagi tinggi..

sekian adanya.

8 comments:

Matjoe said...

woi, ni kerje mudah. tak aciiiii

met, ada satu lagi kerja mudah. vote audition aku. hehe

MET said...

hee. saja je..kang aku bagilah comment panjang sikit untuk topik ni...

dah vote. tapi tak reti nak tinggal comment plak dalam tu..

Matjoe said...

okeih met -tq so much. harap boleh featured dan boleh makan nasik kandar sekali dgn hang

MET said...

update sudah post atas pada 20 mei 2010 pada jam lebih kurang 12:11 pm.

Matjoe said...

haha, aku dh baca.

MET said...

haha..kalau ade cadangan dan pandangan yang lain boleh la diwar2kan..he.

Don said...

anybody boleh bagi rough guideline nak beza kan low, medium and high end?

MET said...

secara rough nya. kalau low tu untuk orang miskin mestilah murah..sederhana anda mahal..

then barang kan mahal..so harga untuk rumah murah yang harganya murah biasanya kurang kualiti sikit..tanah/sqft nya kecik sikit...

detailnya check dekat majlis atau pejabat tanah untuk status..

dari segi investment. ape2 pun biasanya high end biasanya pulangannya lebih lumayan pak walaupun ROInya kadang2 rendah sikit..untung 5-20% sahaja..tapi kalau daripada 1 mil lebih ya sudah berapa tu..at the end modal still OPM..