Tuesday, May 25, 2010

APA Yang Perlu Dilakukan..

soalan sy mcm nie...

andai kata sy mempunyai RM40k dlm ASB apa langkah pertama yg paling baik utk sy bt???

Sblm nie sy dah bt PL sbanyak RM125k dgn Bank Rkyt dgn bayaran sbln RM1.6k. Tp hanya RM40k je lah baki yg ada skarang.

Utk pengtehuan saudara jg, sy baru shj diberhentikn keja.

Ada x langkah / cara terbaik utk sy selesaikn mslh sy???

Ada sapa boleh bantu saudara/ri nie??

26 comments:

MET said...

meh kita tengok2..
kalau ade ape2 maklumat yang boleh membantu bagus juga..lain2 detail..

dari situ mungkin ade bebarapa solusi yang boleh diguna pakai..

1. hutang lain ape je??
secara kasarnya kalau 40k..diguna untuk cover monthly loan sementara..

40k/1.6k (PL)= dapat bertahan 2 tahun+sebulan...dalam masa ni boleh dapat income lebih daripada sebelum tu tak agaknya??

next...

treec00l said...

bro, sape yang kene tu?

ish, masalah besau ni.

x dapek den nak nolong, maaf ya :)

MET said...

tak tahu. no name...ade dalam comment.

tapi tulah..kalau lah boleh tolong. bangsa sendiri ni..nak bebel benda dah lepas.huu

kalau boleh bagi lagi sikit detail ok gak..

masalahnya income dah takde..emm2..

em.mintak saudara/ri listkan loan yang ade dengan aset yang ade ye..jangan segan2..ramai rakan2 nak tolong ni..

ok.katelah cari keje.??dah try ke..berapa lama sudah. gaji sebelum ni berapa..??

metal said...

1st pada aku, mmg kena cari kerja baru. then baru boleh plan next step which is od kan 40k tu again asb.

tq

Anonymous said...

SALAM...

Terima Kasih sbab reply comment sy...soalan tu sy yg utarakn...

kenalkn nama sy sbg zam jela sbab ramai kawan panggil dgn nama tu walaupun nama dlm IC x sama...

bt masa nie loan lain dah xda...

aset lain xda... tp sy ada buka warung makan dan income x brapa nak ok sbulan cuma boleh dpt RM1k jer tu pun klu costumer ramai... klu x below 1k jer...

so apa yg nak dibuat dgn RM40k tu???

sblm kes kena buang keja nie sy mmang sgt berminat nak invest duit dlm hartanah tp xda tmpt nak dibuat rujukan so duit yg ada semua x terurus dgn baik sbab banyak mencuba bisnes lain...

sourplum said...

kira ade passive income laen la ni
ok la tu 1k...

Wida said...

Relax dulu.. fikir2 dulu..

Ok 1.6k sebulan.. katalah belanja dapur 1.4k sebulan, bagi senang kira.. kalau lebih kurangkan2 la.. tapi kalau dapat kurang dari 1.4k sebulan lagi bagus..tapi sebab ada kedai.. amik yang paling terukla.. 500 ke

jadi boleh hidup bulan2..

1.6k + 1.4k - 0.5k = 2.5k

40k/2.5k = 16 bulan..

Paling kurang nak idup.. kena ada 6 bulan gaji kan.. tapi sebab ekonomi tak best, amikla 12 bulan nak selamat.. jadi anda hanya ada baki 4 bulan..sama dengan 10 ribu..

Kalau nak selamat carila kerja.. kalau nak yg risky sket.. cuba cari apa boleh buat dari 10 ribu tu, dengan syarat, perniagaan/pelaburan tu dapat jana 2.5k sebulan at least..

10 ribu..tak berapa cukup utk hartanah..

20 sen dari saya yang masih belajar.. Tiada jaminan ini adalah nasihat yang terbaikk..

Salam dari Wida EmasdanTanah.com

Anonymous said...

erm...x boleh ker klu sy gunakan RM40k tersebut utk invest dlm hartanah???

income yg saya dpt drpd warung tersebut saya gunakan utk bayar PL bulan2...

RM40k sy masukkn ke dalam ASB wife utk di OD kan dan invest dlm hartanah...

apa kemungkinan yg akan berlaku sekirannya sy buat mcm nie???

zam...

MET said...

salam pagi zam...

wow ade warung makan rupanya..bagusla. kat mana tu leh singgah.hu.

em.so far mu lebih minat niaga banding keje ka..kalau minat yang tu pada aku better teruskan..takut kang keje balik mu dah takde masa nak manage tu...

kalau nak tambah cashflow..pada aku bisnes lagi banyak memberi pulangan. excessive cash no limit banding property.

berapa modal mu buka warung dulu??why not mu jadi bisnessman. contohilah KFC ke ape. atau macam laksa utara. kat shah alam ni berapa tempat dia pegang. en.eldor boleh kenalkan kot usahawan nie??

40k tu cukup tak nak buka warung lagi??duplicate je yang asal ni. cume tempat mungkin kena yang lagi pantes la. sama je macam propety investment. faktor location kena gak survey jangan main pacak je. so kalau dah ade 2kedai..income katelah 2 gak=+-2k sudah...kalau 3 kedai=sudah 3k...

kalau property..cashflow fixed. agak sukat nak dapat +ve cashflow yg best. katelah yang best mu sewakan rm1k..biasa rumah macam ni bulannya lebih kurg separuh gak=500. so untung 500..cashflow tambahan just=500..mu nak refinance pun mungkin after 3-5 year.

bagi aku 1st majukan bisnes mu dulu...mu dah confirm tahu flow dia macam mana..

then pegi bank rakyat. cerita masalah mu..then cakap nak extent tenure panjangkan tempoh. kalau 15 tahun bulan2 jadi 1200..kalau 20tahun =1063..tolak 1600..so ade dalam 400-600 tambahan dalam cashflow..redduce expenses.

so disimpulkan..mu kira modal buka warung dulu berapa..berapa modal pusingan dia..flow di macam mana..then divide dengan modal yang ade..untuk modal+bayar PL+expenses seminimum boleh..

dah extent bisnes dah ade cashflow cantik..then kang kita cite macam mana nak invest dalam property yo..

1st kena buat ape yang mu pakar dulu...

MET said...

ape kate sifu..kita dengarkan:

http://tulusgroup.blogspot.com/2010/02/stephen-chow.html

hehe.

pilihan tetap di tangan anda..renung2kan..selamat beramal..

treec00l said...

bro zam,

bisnes warung tu memang x leh berkembang lagi ke kalo bro fokus full time kat situ?

masalah utame die sebab customer terhad @ byk competitor?

Anonymous said...

Salam semua...

rasa ada sinar harapan bila ramai yg respon masalah sy hadapi...

em..warung sy kat sabah lah met... klu sudi singgah lah... masa mula2 buka warung modal mula dlm RM10k...

sblm buka warung dah bt bisnes pakaian... beli stok baju, kasut, beg kemudian jual balik cuma pulangan lambat sbab ramai costumer yg ambil hutang baju2 tu kemudian ada yg x dpt di kesan lepas dah ambil barang...

kemudian beralih pulak menjual minyak wangi onedrop... tu pun modal nak dekat RM12k juga beli stok... tgk2 onedrop kuarkn jenis yg terbaru siap ikut kaler botol lg so stok yg sy beli tu sambutn dah lembap smpi sekarang nie...

em..treecol. sy baru buka warung nie 4 bulan. klu nak cakap competitor tu mmang ramai sbab sblm sy buka warung ni dah ramai peniaga lain yg ada kat tmpt sy bniaga... salah satu faktor sy memilih tmpt tu utk berniaga krn sewa yg murah dibandingkn dgn kawasn lain...

Zam...

Anonymous said...

skarang ni sy mmang dah full time dgn warung ni...

dah bermacam2 strategi sy bt siap ada delivery utk pesanan dlm kawasn 5km dr warung tu...

bagi sy bisnes yg sy bt sekarang ni bukan lah pasive income sbab klu sy bercuti utk shari dah xda income...

sbab tu sy mmang berminat utk bt pasive income melalui hartanah ni...

zam...

MET said...

ooo sabahan ka.he. wow bisnesman ni..banyak bisnes wat...

bagus2..

and pandangan aku. tempat murah ni tak semestinya bagus..melainkan kalau mu betul2 ade killer product la yang pasti pelangan mai selalu..order selalu..ceruk mana pun orang mai cari punya..kat sini ade lah beberapa kedai..

macam McD ngan KFC..kat kampung aku sambutannya hambar juge (walaupun band power)..berbanding di kawasan bandar atau di Shah alam ni..so location is very important juga (kena study). strategik.

ade juga member kenalan dulu buka kedai kat damansara..buat nasi campur..simple je then akhirnya kedai (bisnes) tu dibeli oleh mamak dengan harga half million..so benda2 ni yang kita nak..

and then kenapa orang jual burger tak sekaya ramlee burger??concept ni pun kita nak..kenapa one drop perfume tak jual je produck dia sendiri buka kedai..kenapa ani sup utara juga memfranchisekan bisnesnya..system ni la bagus..sama la McD bagai..diorang pun buka keja sangat pun dah.hu

dan juga sebab sedara aku gagal 2 kali buka carwash pun ceritanya sama. dulu sewa satu tempat murah..untung ciput..then target kalau dapat cari tempat sewa lagi murah mesti untung banyak..tapi akhirnye tutup sebab sambutan kurang..

begitulah cerita iktibarnya...so good luck ye. aku sokong sangat kalau mu buat bisnes. aku sendiri pun dok makan gaji jo..hu.jeles dengan hang..chayo la ye. mu dah takde cara lain selain kena gak berjaya dalam bisnes hang tu.hee

MET said...

so kesimpulannya:

kena pertimbangkan juga lokasi untuk ape jenis bisnes..

produk boleh diterima..kalau best tu advantage sgt..

pesaingan yang bagus ke tak bagus. yang bagusnya mu tak susah sangat cari pelangan. pelangan dia leh jadi pelangan mu. yang tak bagusnya kalau area situ ramai sangat option over supply..and jin dia kuat sangat.hu.yang tu mu carilah tempat lain..

jadilah bisnes owner lebih banding kerja self employed (sume kerja mu). kalau mu bos..pastikan mu ade masa untuk buat survey kat kedai2 lain. cari ape yang bagus yang takde kat kedai mu bawak kat kedai mu..dari segi arrangement tempat, layanan..dll. update info..macam sekarg pun mamak pun macam dah kurang sambutan kecuali time bola. ramai prefer tempat bersih selesa ade wifi..dll. so kena ambik tahu gak ni..so banyak bejalan pun bagus..

orite. sedikit pandangan dan cadangan..

Anonymous said...

terima kasih atas pandangan dan nasihat tu...

insyaAllah sy applikasikn dlm bisnes sy...

zam...

Diver said...

Assalamualaikum..

mohon mencelah...
mohon tuan tanah MET dan Zam..

rasanya,..info yang diberi tak berapa lengkap untuk kita sembang bersama..dan kawan2 bagi idea..
ada 2 soklan utama..
1. apa yang terbaik jika ada 40K ASBOD (mungkin ada niat nak ber OD?)
2. Langkah/cara terbaik nak selesai masalah.

Mohon senaraikan juga:
1. Pendapatan 2 2 laki bini. ada passive income lain?
2. Senarai belanja tetap dan berubah. (Juga anak berpa?..dah sekolah? umor?) sewa rumah atau sendiri, ada kenderaan? dan maklumat yang sewaktu dengannya..
3. Apa aset yang ada.. rumah sewa, saham, dsb..dan income yang dapat darinya..
4. Yang best sekali...apa hutang jahat yang membelenggu Zam..apa hutangnya dan berapa jumlah dan bayar bulanannya serta jangkamasa bakinya.

Kesemua maklumat ini seharusnya melibatkan ke 2 2 suami isteri..
Maksud/pendek kata,..apa status/ kedudukan kewangan keluarga Zam.

Then,,,kita boleh kayuh bersama ..InsyaAllah..
(masa kawan menaip ni mungkin ada tambah info dr Zam)

# Jz to share..

Anonymous said...

erm...

selain warung sy dah xda income lain...
wife keja gaji RM1.5k sbulan tambah income kasar sy RM1k total RM2.5k...
anak belum ada lagi bt masa ni...
aset lain xda...
tinggal kat rumah family jer bt masa ni...
keta dah abis bayar cuma nak isi minyak dan bayar road tax jer lah...
hutang jahat yg ada sekarang nie PL Bank Rkyt sbyk RM125k... Bulann nak kena bayar RM1.6k dlm jangka masa 15 thn tinggal lagi 13 thn nak kena bayar...

Rasa2 info ni membantu x???

maaf sbab banyak menyusahkn semua...c

zam...

MET said...

oo 15 tahun..dulu rate tinggi ye..

so ape plan mu skang zam??

ade register company..??

so far kalau family lain nak membantu mungkin ade cara lain..tapi kalau melibatkan orang lain ni.kena pastikan ending dia kena pasti molek la.hu

so far worst case. blacklist pun jgnlah kecewa. hidup boleh je diteruskan. tak sesusah mana pun..ramai yang dah jatuh then bagusn balik..

orite.

lain2 mungkin pak diver leh tambah..

Anonymous said...

salam...

perancangn sekarang ni nak bayar hutang jer...
xnak lah tinggalkn hutang utk family klu dah pergi awal...
kemudian nak tlg wife bt pelaburan hartanah sbab nak tlg bina pasif income utk wife...
lain2 perancangn belum ada lg...
tu sbab nak minta tunjuk ajar dlm pelaburan hartanah ni...

zam...

Diver said...

Cuma senaraikan info ikut keperluan yang dinyatakan di no 1 hingga 4..
maklumat cukup, senang nak tengok kat mana yang boleh adjust..
satu lagi..baki 40K tu kira banyak la jugak nak bernafas..tapi tentukan perancangan base kepada status kewangan dan keupayaan diri untuk masa depan..
sebab tu,..harus pastikan kedudukan kewangan sebelum gerak langkah seterusnya..

Anonymous said...

lebih mudah mcm ni jela...
sy nak belajar dlm pelaburan hartanah ni dgn serius...
klu boleh sapa2 yg sudi utk ajar sy sgt mengharap...
org ckp belajar tanpa guru ni umpama berguru dgn syaitan...
klu stakat membaca blog ni dgn tujuan utk aplikasikn dlm kehidupan juga xbrapa cerdik namanya ibarat mencuri ilmu namanya...
klu ada yg sudi menghulurkan bantuan utk mengajar sy sgt3 hargai lah...

zam...

MET said...

dalam blog saya ni mana2 ilmu yang rasa bermanfaat sila lah curi.hee

saya pun just sharing ilmu Allah yg dipinjamkan...

ade juga sket saya dalam bahagian hartanah/property. rajin2 belek..ada pertanyaan tanyalah.kot boleh jawab.kawe pun baru belaja2...

last..ingatan kasih sayang daripada saya. sila jaga cashflow ye...caranya macam2. yang penting nak taknak kena income lebih daripada expenses=+ve cashflow..

ikhwanii said...

salam semua terutamanya En. Zam,
Tahniah kerana dah kerja sendiri.
Rasanya masalah En. Zam nie tak berapa serius sangat berbanding saya,:). Memandangkan ada income lebih kurang 2.5k sebulan memang cukup nak cover loan rm1.6k + sara hidup(makan,minyak etc.) rm600.Memandangkan isteri masih bekerja baik buat OD-ASW 40K dan suruh isteri buat loan ASB 200k max.Memang lambat nak kaya, tapi lepas 5 tahun balance loan tu akan berkurang, dah ada 40K kat situ.Campur OD-ASW dah ada 80K. So, masa ni pun mungkin pendapatan warung pun dah mantap barulah boleh nak terjun bidang hartanah ni dan dapat pasive income dari duit sewa ker. Tapi make sure dalam masa 6 bulan nak apply loan rumah tu masukkan duit dalam saving account tiap2 bulan dalam rm3000 ker untuk declare income Zam...So, apply loan rumah joint dengan Isteri kalau nama sorang tak lulus. Rasanya dengan income Isteri dan En. Zam(RM3K) boleh kut lepas rumah kos sederhana 2-3 bijik. Lagi, loan bank rakyat tu memang boleh nego untuk panjangkan tempoh, tapi kena tunjuk income proof jugak. Cakap dengan pegawai boleh bayar bulan2 rm1.2k jer, lebih tak boleh...Bank nak duit kita jer, dia pun tak nak tanggung NPL banyak2...yang penting, think positive, takde mendelah nie..

Anonymous said...

walaikumsalam...

mcm mana nak declare income sy tu???
apa proses yg perlu dilakukan???
dokumen2 yg diperlukan???

maaf lah sbab sy mmang x tau perkara2 ni semua...

zam...

MET said...

thanks ikhwani..

cumanya zam kena pastikan expenses rendah la. expenses isteri pun rendah..kena tulis catit jangan agak2 je.kalau isteri gaji 1.5k then expenses harga gitu juga susah deh..

declare income tu kat bank just nak prove duit masuk dalam akaun je. orang biasa declare sebagai side income. ade transaction masuk 3k ka..

yang better. tu kat atas sebelum ni kawe tanya ade register company tak..daftar la kat SSM. entreprise je pun ok dah..boleh tunjuk kat bank company hang..bisnes ape..

lagi better..declare tax untung berapa. then bank akan ambik kira untung tu..kalau tak declare mungkin bank kira 20%-30% kot daripada untung kasar (duit masuk bank). yang tu kena tanya bank pilihan kat tempat anda la.kena survey..gi jalan2 window shopping kat bank ye..

lain2 member lain boleh tambah..