Thursday, May 20, 2010

Macam Mana Nak Buat ODASB

Secara simplenya:

1. Kena ade dana minimum 11k untuk cagar ke RHB dan lebih kurang 12k untuk cagar CIMB dan Maybank. Maximum 200k..
2. Pergi PNB (permodalan nasional berhad) terdekat then cakap nak convert kepada sijil untuk amount sekian2...
3. Kemudian pergi ke bank pilihan sama ade Cimb, Rhb, atau Maybank. Tanya rate OD dan term daily rest ke month..margin OD yang dia boleh bagi...bank provide ape je cth ATM card..cek book..dotcom card..lain2 tanya juga..then tanya fee dia untuk process bagai dan last ape yang dia perlukan untuk buat ODASB..ni standard pertanyaan..
4. buat pilihan bijak..then bagi ape yang dia perlukan.
5. process dalam 2 minggu untuk sign LO dan urusan PNB (bank buat).then target seminggu kemudian duit boleh keluar..

orite. tu kot lebih kurang process dia. mudah saja..lain2 pertanyaan tak clear tang mana leh tanya jgn segan-segan..

19 comments:

silent reader said...

Salam tuan,

bleh tak jelaskn lebih lanjut apa dia rate daily rest dgn monthly rest? apa kebaikan @ keburukan masing2?

sourplum said...

aku igt asal OD je die akan bg daily rest
bkn eh?

treec00l said...

bang, MBB perlukan 23k utk buat OD :)

MET said...

silent reader: tu term yang diguna pakai untuk calculated interest..

ade daily rest, monthly rest, yearly rest, fixed rate...

yang paling bagus ialah daily rest. sebab interest dikira berdasarkan balance oustanding setiap hari. so lagi bayak bayar lagi kurang principal (pokok) lagi kuranglah interestnya..

banding fixed rate, interest di kira sepanjang tempoh pinjaman. no reducing..cth macam loan kereta..PL..

sourplum: OD tu current acc..memang base on daily rate. saja je supaya banyak sikit soalan yang perlu di tanya kepada pegawai tu. nampak la sket mu tahu pasal term2 tu.hee.

treecool: oh 23k ka..wow..

Anonymous said...

salam...

soalan sy mcm nie...

andai kata sy mempunyai RM40k dlm ASB apa langkah pertama yg paling baik utk sy bt???

Sblm nie sy dah bt PL sbanyak RM125k dgn Bank Rkyt dgn bayaran sbln RM1.6k. Tp hanya RM40k je lah baki yg ada skarang.

Utk pengtehuan saudara jg, sy baru shj diberhentikn keja.

Ada x langkah / cara terbaik utk sy selesaikn mslh sy???

Matjoe said...

simple yet meaningfull

MET said...

ish bahaya tu...(sapa ek nama)..PL je dah banyak tu..

dah dapat keje lain ke??

detail tak cukup. ade asset lain tak?dah kawin??

susah juga nak bagi pendapat.

kalau worst case la..ni aku la ye..
kalau tak mampu nak bayar balik hutang yang ade (betul2 takde jalan lain). tak yah susah2 bayar hutang tu..biar je nama blacklist...bukan nak ajar supaya tak bayar hutang..tapi tangguh sat.

tak payah susah2 nak pinjam lagi untuk cover hutang. akhirnya akan sama juga. baik stop kat sini. biar nama tu buruk sikit. sila register untuk dimufliskan (sebagai seorang muflis). aku pernah baca kelebihan bila dah istihar muflis ni. antaranya sume orang (bank) takleh kacau you dah. and mu pun tak boleh tambah hutang lagi

penjelasan:
mu ade 40k je..ni tak cukup nak bayar hutang. and 40k ni ade harganya. so rugi kalau dibazirkan begitu sahaja. bayar hutang yang tak sudah2..

kalau aku, aku start buat bisnes. belajar buat bisnes. rasanya cukup sangat (bukan mlm yang bukan2). duit tersebut simpan la pakat dengan isteri ataupun husband kat tempat lain (bukan akaun hang).

MET said...

maksudnya dengan modal 40k tu buat bisnes..satrt berbisnes..

blacklist ni banyak benda mu takle buat termasuk loan bagai. tapi nak berbisnes tak jadi masalah.

mintak isteri/suami buka akaun lagi. atas nama dia tapi ianya untuk kegunaan mu..guna penama lain untuk lain2 hal..

orang2 kaya buat begitulah..even bekas PM thai pun gitu. transfer dana semua ke tempat lain then istihar muflis. bust still kaya lagi.hampeh..

nama takde takpe..tapi life still boleh diteruskan juga.

lain2 cara boleh rujuk ke AKPK terus...diorang akan negokan dengan bank untuk payment bagai..nak reduce monthly ke ape..

MET said...

dan seharusnya kena insaf la lepas ni. jangan buat hal lagi plak...

manage financial tu betul2..mulakan hidup baru dengan modal yang tengah ade...

tapi kalau ade cara lain. cth ade asset cth rumah ke kereta bagai. sila jual semua and full settlement hutang yang ade...mulakan hidup baru..

orite. moga2 dapat membantu..

mekar_budiman said...

Salam...

Nak tnya,kalo kita wat personal loan utk bli ASB,then apply OD blhkn? Xsemestinya kita ada capital sendiri dlm ASB utk wat OD kn? N then lg 1,kalo kita wat loan,kita kena byr blk loan tu dlm tempoh yg telah dipersetujui (e.g, 15 thn, 10 thn, etc). Kalo OD ni mcm mana plak? Apa yg dimaksudkn OD utk loan (org yg nk wat bisnes) dgn OD utk ASB adalah berbeza? Kalo kita wat ASB loan dgn bank, kita xleh wat OD ye?

MET said...

mekar+budiman...he.

Buat PL (personal loan) then beli ASB..then ODkan..boleh.

Buat PL so kena lah bayar bulan2 seperti yang telah dipersetujui untuk tempoh tertentu..

OD pula bayar ape yang mu guna je. caranya berapa yang mu guna darap interest (setiap hari/daily). cth guna hari 2000..besok pulangkan/masuk dalam OD akaun. maka dia kira interest untuk kegunaan sehari je. not fixed macam PL.

OD (overdraf) secara umumnya sama je current acc. cumanya OD ASB daripada cagaran sijil ASB..and ASB still bagi dividen.

ASB loan tu sijil bank pegang. bukan hak mutlak kamu. yang boleh di ODkan dividen dia. juga boleh bila dah full settlement Loan.

harap terjawab. buleh tanya..

mekar_budiman said...

maaf... masih xbrapa faham lg pasal OD ni... sbb sy baru je tau ttg OD ni. xpenah wat pn... bila baca dari blog2 org,baru sy tau ttg ni... tp,masih xbtol2 faham lg... kalo OD tu bayar apa yg digunakan shj plus interestnya,tempoh masa kita kena bayar mcm mana? sy pnah dgr, kalo wat OD,kita kna byr blk within 60-days... btol ke?

MET said...

kalau belum paham..jgn buat tau..

bayaran OD ni dia akan deduct dalam akaun terus setiap bulan (statement date account). so just pastikan dalam akaun ade balance cukup untuk cover interest yg dikenakan ok la tu..

kalau mu keluarkan hari ni 2000 bukan kena settlekan dalam masa 60 hari..nak settlekan after setahun pun takde masalah..tapi interest still calculate lah. dan akan deduct daripada akaun anda setiap bulan..

ade paham??

MET said...

mu kena gi kelas ni mekar..mudah paham.takut gak kang mu imagine2 tapi sebenarnya bukan lah seperti yg mu imagine..hu.

ade lagi tanya je sampai paham.no hal..

mekar_budiman said...

ada kelas ttg ni ke??? kelas cmne tu???

Anonymous said...

salam...
bro aku nak tanye sket pendapat ko..aku dah bace dh pasal OD nie.. cume aku nak tau cmne carenye aku nak beli umah yg harga rm400k+-..

gaji bersih aku skng nie ade rm900++ je.. bini aku rm2k.. sbb aku dh byk wt PL so tgal tue je..biase r zaman bujang mmg xengat pape..

tapi dalam asb aku ade rm28k.. cumenye skng nie aku nak tanye cmne care terbaik utk aku wt utk xtersilap langkah dlm OD dan perbelanjaan aku kalo aku dh beli umah..

patut ke aku beli umah dulu..??? mmg aku xnefikan yang aku nie mmg lemah bab financial nie..dapat gaji je bayar kete bayar bil tipon tgal rm2, 3ratus.. beli barang2 abez terus.. blanje bebulan pkai gaji bini..

duit tabung sebuan bleh r smpai rm200 cmtu.. so ape yg aku leh wt dgn financial yg aku ade skng nie utk mase dpn aku..??

MET said...

ni base makluman yg diberi.

rase macam terlalu mahal harga rumah tu untuk saudara....

sanggup ke cashflow duit bulan2 tu cukup2 je selama 30-40 tahun??

kalau dapat yang murah sikit tapi masih selesa ok dah tu...tak semestinya mahal...

atau kalau nak besar juga. sabar sikit..buat income molek banyak2..chayo buat bisnes investment..atau duk rumah apartment tingkat 1@2 750sqft keatas..

rumah besar mahal ni biasanya perabot kena besar mahal juga..

kalau saya modal yang ade tu investkan dulu.cari peluang yg baik2..tapi bukan mlm...

ade saving dan bagus. tingkatkan lagi.

ODASB untuk makluman dah kena freeze...

jamilsyukri said...

so mcm mne erk nak ODASB ni klu dah kne freeze... aku ade pergi RHB so diorang cakap kne daftar syarikat n kne ade lesen perniagaan dr majlis perbandaran...fuh payah gak cz bnyak jugak kne modal tu...nak mintak lesen tu yg masalah skit...pning2...

MET said...

yup jamil...

buka company enterprise...register dengan PBT majlis tempatan..atleast penjaja..

then juga cashflow atleast 6 bulan transaction.hee..