Friday, January 28, 2011

Komen..Anak tu Liabiliti ke..

Mengikut buku Robert Kiyosaki, apa sahaja yg membuat kita berbelanja (duit keluar) adalah liability, so adakah anak tu liabiliti??

Merujuk soal anak, kita kene keluarkan duit untuk:
1) Pakaian
2) Lampin
3) Susu
4) Bedak, Syampu, Wet tissue
5) Mainan
6) Katil Bayi
7) Bil klinik
8) Duit sekolah belanja bagai..

dan bermacam2 lagi sampai kapan, sampai umur 17 tahun dan mungkin lebih sampai ke atas...berapa banyak duit abis tu..cubak bilang..dah macam bayar duit rumah kereta lak.hu.rugi2...

so ape pendangan anda.....

.........

em. aku agak setuju dengan en.robert tentang expenses tu..tapi hal anak ni sebenarnya chapter lain..anak is not benda/object untuk kita bandingkan gitu..

sebenarnya tuan-tuan. anak is aset. so buat lah anak ramai2.he. janganlah segan-segan. sesungguhnya Nabi Muhammad s.a.w juga berbangga dengan umatnya yang ramai di akhirat..

ramai juga kata anak tu aset tak ternilai..tapi sebab ape kekadang tak clear. katanya nanti dah besar leh paw dia..leh bagi kat kita duit banyak2..ape guna aku sekolahkan ko tinggi2..tu yang kekadang tengok berita dok kena dera je rasa sebab dia merasakan anak tu liabiliti menyusahkan..buat abis boreh je belo..campak je longkang..

dan tapi sebab ape anak tu aset...ianya berlainan dengan kereta..mahupun rumah sewa kita..classnya lain..

pertamanya kita mengharapkan nanti bila tua dapatlah dia jaga kita..bantu dari segi kewangan tu janganlah mengharap sangat..hu.

kedua dan lebih-lebih lagi terutama sebenarnya untuk kita di akhirat kelak..

Dari Abu Hurairah r.a. bahawa Nabi Muhammad s.a.w. bersabda: "Apabila seorang manusia mati, putuslah (tulisan pahala) amalan (setakat itu) Kecuali tiga perkara (yang akan berlanjutan tulisan pahalanya) iaitu sedekah jariah, ilmu yang bermanfaat dan memberi faedah kepada orang lain, anak yang soleh yang berdoa untuknya."

(Hadith Sahih - Riwayat Imam Ahmad)

bila kita tahu ni. maka jaga didik lah elok-elok. taklah bela tapi lepas tangan..insyaallah. (yang tahu pun kena peringat selalu.hu). aset akhirat ni tau..amalan lain putus dah..pulak tu banyak ke..??

so mind setnya kita hari ini ialah kita nak kaya buat aset dan kurangkan liabiliti kita di dunia supaya kita boleh lebih banyak buat amal jariah banding orang lain..bukan syok sendiri melaram. sila lah bantu orang yang memerlukan. ni aset, saham kita untuk pahala berterusan di akhirat..nilah matlamatnya sebenarnya..

belajar dan mengajar ilmu yang baik dan bermanfaat untuk pahala berterusan diakhirat

anak pun begitu. kita (ibu bapa) juga mengharapkan doa anak2 yang mengingati kita. terutama yang soleh insyaallah lebih makbul. dan mendapat rahmat sebab mendidik juga..

jadinya nampaklah kita bezanya kelas aset tersebut. curah kasih sayang kat kete rumah tak dapat pahala.hu.

jadinya lagi janganlah kita mind set kan anak tu liabiliti. takut-takut risau-risau nanti jadi tak ikhlas pulak.hu. kang terungkit-ungkit plak hah penat je aku bela ko. hu. setiap yang dibelanjakan akan jadi sia2..masuk je dalam expenses ye udah..

cumanya..dah kata nak didik jaga elok. ape perancangan anda??adakah cukup sekadar menanam benih..tentunya tidak.

Bak kata matjoe dalam petikannya..Kalau nak ada anak kenelah berusaha tambah aset lain supaya pendapatan yang dijana oleh aset itu boleh menampung perbelanjaan menyara dan membesarkan seorang anak.

mestilah ianya memerlukan pengurusan yang baik. apa strateginya??? tak kiralah kewangan ke pendidikan ke, fizikal emosi spiritual.

tapi juga bukan sekadar cari duit banyak2...tapi anak terbiar. tu yang jadi liabiliti tu nanti...

orite. rasanya tu lah serba sedikit untuk kita pikirkan bersama-sama..

selamat beramal..

p/s: tapi kenapa lah orang kaya duit banyak biasanya anak sorang dua..kan rugi..buat lah banyak2..dunia akhirat kaya (kalau nak rebut yang atas tu lah)..insyaallah..hee. em.nak buh dalam azam ni....

1 comment:

Matjoe said...

met bila mau kawen....