Monday, January 3, 2011

Idea Korang yang Power..



Andaian aku dah bersihkan semua molek-molek kasi lapang..ape korang nak buat dengan tanah ni ye..??

idea boleh jadi merapu..dan aku tak kisah pun...anggaplah ni tanah korang..he.

kawasan: kampung
keluasan: +- se ekar
status: pertanian

pejamkan mata..cuba rasakan feelnye...

hah ape dia..cite sikit kat aku..kot bagus untuk aku pikir dan pertimbangkan.hee

13 comments:

Anonymous said...

sah2 status tanah pertanian.... kena bertani jer la.... cuma nak pikir nak tanam apa jer kan....? di sebabkan tanah tu cuma +-se ekar, aku akan tanam utk 1/2 ekar dgn tanaman jangka pendek seperti kangkong dan bayam, baki 1/2 ekar aku akan tanam tanaman jangka sederhana seperti timun, kacang panjang, peria dan petola.
:-aLCapone-

MET said...

ooo bercucuk tanam sayur ye..

iris said...

kalau aku 1/2 ekar, tanam kelapa sawit, utk jual..selagi tak terjual dan kalau dah start berbuah, jual lah buah sawit tu..1/2 ekar lagi tanam sayuran yg low maintenance mcm kacang botol,serai dan ubi kayu.kcg botol harga pasaran 6/kilo, ubi kayu x payah siram pun..

semang said...

aku gali...gali dan gali...

mana tau jumpa emas atau minyak...

hehehehe....

MET said...

iris..sayang la nak jual.hu.lagi nak beli ade la..

semang..tu kalau jumpe..kalau tak??plan B..

em.macam mana nak buat seekar yg kecil ni mendatangkan hasil semaximum boleh...

eun-yong said...

tanam getah atau sawit. harga naik, kaya. sawit tak perlu jenguk hari2.. leh upah org cop buah

Anonymous said...

Tanam pokok pisang. Mudah.

MET said...

ooo..thanks.

lagi lain-lain??

ctfarazila said...

tukar syarat tanah tuu kepada bangunan kediaman.. pastu kasi pecah-pecah lot… bikin lot bungalow.. pastu kasi jual
*idea dari blog jurukur* hehehehe...

Ikhwan Gold Trading said...

buat kolam untuk kaki pancing...
sediakan sekali tempat untuk customer buat barbeque..tempat untuk rehat2 tengok Astro ker..letak ler benih keli ker, talapia ker..kejap jer besor tu...bayaran masuk aku tak tau ler camner orang buat..per entry ker, per hour ker....dah ramai customer boleh tambah stok emas dengan ambo...nak jongkong, syiling, barang2 kemas semua ada...huhu

mijal said...

tanam je pokok gaharu 1500 pokok,
konsep 3T ,tanam,tinggal dan tuai.
10-15 tahun tahun lagi jual gaharu ,sodok tanah buat bungalow n rumah sewa.

MET said...

thanks ikhwan & fara..

bagus idea korang semua ni..aku nak masukkan semua2 leh..?he.

terpikir2 how to maximizekan tanah sekangkang kera ni...

Plan2...pikir2..imagine2..emm..

secara generalnya. concept akan diciplak daripada kedai & kolam ikan shah alam,subang.. nursery subang sungai buloh..landscape dan taman..hydroponic aquaponic..kedai2..dan kandang2 yang ade di malaysia..

emm..progress 5-10 tahun.hu. how about that...15-20 tahun pun ok..punya la lama.mesti gempak punya.hee.lagipun dana yang ade terhad..

impian besor..tak jadi 100%. 90% pun jadilah..hee.

project sampai bersara...huhu

MET said...

thanks mijal.

gaharu pun ok tu. leh buat tempat berteduh..then dah matang kutip hasil..

yg penting semuanya ade hasil..boleh mendatangkan hasil..

gaharu ni aku lum usha2. dia boleh ke kita toreh je..ala macam pokok getah tu..hee.lama sikit makan hasil..kena kena tebang gak untuk ambik hasilnya..