Sunday, November 7, 2010

Ade Apa Pada Fiat/Wang kertas

Salam.

Em.lama tak update.

Orite. hari tu kita cerita pasal emas..hari ni pun pasal emas juga.he. kira kesinambungan Apa ade pada emas la. cuma adalah selit-selit sikit pasal fiat..saja guna tajuk lain..hu. nak cite pasal wang fiat pun rasanya semua tahu wang fiat ni bukan lah bagus pun.hu. tak perlu detail la..

cth apa yang berlaku pada zimbabwe..atau kalau kat sini duit pisang masa zaman jepun..bagusnye taklah wallet tebal sangat.hu

Hari itu bukan lah aku nak menidakkan emas dan nak mengiyakan atau menyokong wang fiat..even aku juga bukanlah pengumpul wang fiat yang tegar.huhu. fiat lagi terdedah dengan spekulasi..base on trust at current value.

aku pun sokong emas/perak dijadikan mata wang atau atleast sandaran.tapi..bila bab investment. rule dia sama je..sebab tu aku pun bukan pengumpul dinar yang tegar...hu.

para sahabat nabi yang kaya juga bukan lah sebab menjadi pengumpul dinar yang tegar...dinar masa tu sebagai perantaraan untuk pertukaran/mendapatkan barang keperluan. tapi ape yang menyebabkan Baginda Nabi Muhammad s.a.w kaya, Siti Khadijah, dan juga para sahabat lain seperti Abdurrahman bin Auf ra, Utsman bin ‘Affan ra kaya ialah perniagaan. mempunyai ternakan, ladang pertanian dan property...(kita pulak lebih suka makan gaji.hu).

maknanya. duit itu sendiri memang tak akan menjadikan seseorang itu kaya. ade orang dilahirkan senang, banyak duit tapi akhirnya abis menjadi miskin. ade yang asalnya tak cukup duit, hidup susah tapi akhirnya menjadi jutawan dermawan. so ape yang diorang buat sebenarnya??diorang invest bagaimana??apa aset yang diorang ada??bagaimana diorang manage duit..

aku pun sangat setuju kembali kepada wang sunnah. tapi bila sudah didagangkan , concept dia dah lain..saya percaya anda membeli emas sebab nak buat untung bukan??berlainan dengan orang yang beli untuk capital protection dia.

ada beza. sorang ade aset dan menggunakan emas untuk protect aset dia. dia tak kisah harga emas naik turun yang penting tahu emas still ade value. sorang lagi mengharapkan keuntungan daripada penjualan emas. tapi kalau beli mahal jual murah ade untung ka??adakah buat masa dan ketika ni ianya sesuai.??tah la.pada aku sila berhati-hati la..

sama lah conseptnya. ade orang beli rumah at market price/over market then mengharapkan harga up2 je. so adekah anda pulak mengharap emas esok akan jadi RM200/gram dan terus menerus up2??base pada ape??aku agak was2 sikit..em.mungkin la..atau mungkin after next 10 years??

tapi kalau ade duit lebih tu.aku lebih prefer anda beli sebidang tanah untuk diusahakan..paling tidak pun boleh buat rumah then belakang dijadikan kebun..best wo..

then cadangan untuk protection:

1. any income from your aset convert beli emas..cth.hasil rental disimpan dalam bentuk simpanan emas..sebarang perubahan nilai pada emas tak menjadi masalah pada anda..
2. atau buat regular saving daripada income beli emas. option selain ASB. boleh beli unit gold passbook daripada maybank ka public bank ka..contoh beli 1 gram every monthly at any value.lama2 jadi banyak tu.not short term target..and as protection/perlindungan nilai.profit jatuh no.2..

but bear in mind cara ni not make you rich. this is just part of saving juga. baru rule no.1 iaitu saving. untuk selesa tu insyaallah but you need to invest baru boleh dapat lebih. cara invest pulak rule dia lain. bergantung what type of investment la. property lain..saham, trading lain..bisnes lain.. yang ni kena ade knowledge kena belajar..baru jadi investor yang berjaya.

so kesimpulannya mudah. apa yang aku nak stress kan ialah mari lah kita ramai2 fokus kumpul aset..instate of fokus kumpul wang (fiat/dinar)..

em.tapi dan laginye..adekah maksud aset kita sama??hee

2 comments:

wakif said...

well said!

aku setuju cadangan ko tu untuk beli tanah/property. investment dekat tanah/property ni mempunyai matlamat yang lebih besar... bukan sekadar keuntungan jangka pendek tapi...

p.s : otai property ni kaitkan property investment ni dgn cerita bagaimana tertubuhnya negara yahudi

MET said...

itu la namanye..bumi dipijak milik orang..kita kat sini pun kekadang mudah sangat nak lepas tanah yang ade dok jual sokmo..last2 sume tanah yang ade kaum lain yg punya..