Wednesday, August 10, 2011

Kereta Free 2...

try this pulak...

1.

video

2.

video


Faham ka???



12 comments:

MET said...

paling-paling pun..

- anda beli kereta cash tak terikat dengan hutang..
- anda tak perlu bayar interest bank..
- boleh meminimumkan maintenance/repair.
- kereta anda makin mewah/besar..

ahmad said...

cuma xpaham mula2 je...

yg aku paham, nak start pakai keta free ni..

1st, kena ada keta yg tgh guna sekarang..

pastu menyimpan utk instalment selama 10 bln..

cukup 10 bulan, letgo keta yg guna sekarang plus saving 10 bln tu n guna total duit tu utk beli keta baru yg sama nilai dgn duit tadi..

ulang benda yg sama, saving 10 bln lg..

betul ke?

MET said...
This comment has been removed by the author.
MET said...

ya betul.

yang free tu part last.bila ditambah dengan instrument lain...

em.tak semestinya kena ade kereta.kalau belum beli lagi bagus..sebab belum berhutang.

dan tak semestinya 10 bulan. boleh tukar kereta setahun sekali..2 tahun ka..agak2 nak kena maintenance je tukar la kereta.malah yang bagusnya lepas 9 tahun kereta orang lain makin buruk tapi anda pulak sebaliknya.

lepas 9 tahun orang tukar kereta lain dan berhutang lagi.tapi anda kereta baru dan tiada hutang..

perlu di ingat kalau loan, payment bulanan adelah termasuk interest. tapi dengan jumlah yang sama kalau anda simpan dalam bank, anda dapat dividen...

duit yang bulan2 saving kini boleh di investment. maybe after 5 years keuntungan tersebut boleh digunakan untuk beli kereta lagi secara cash..then repeat jual+keuntungan pelaburan beli kereta lagi..walaupun ketika itu anda dah tak buat regular saving.

bezanya beli cash dengan loan. kalau loan nak lego kena tolak dengan outstanding yang mana termasuk dengan interest sekali.(cuma ade la rebet sikit). so kalau dah ade kereta kena check la. kalau kereta baru.huu.

emmett said...

met, nak tny pendapat sikit..

now aku pakai gen2 MT 1.6 tahun 2006..

cek dgn bank baki loan ada dlm 28k, full settlement ada dlm 26k..

ok ke kalo aku nak jual n amek keta lain?

bkn pe, dah malas byr instalmentla..huhuh...bulan2 rm565...kalo jual beli keta murah ckit dah xde utang kan..

aku keje ipoh, wife n anak kat kedah..dia pon dah ada keta honda..pe pendapat ko?

konpius jgk aku..bini xkasi jual pasal syg..aku plak dok pikir nak kasi gaji bersih up lagi utk wat investment lain n yg penting utang setel...huhuhu..

MET said...

ni masalah dalaman ni.biasalah bukan senang nak berubah yop.hati kena kering..kena ade keberanian dan macam2 la.hee.yang paling menakutkan..risau nanti orang lain kata ape lak downgrade ni.huu

kalau ko rasa perlu jual maka jual la.tapi plan next actionnye kena ade la. plan plak jangan dalam otak je.visual kan..sedetail boleh.nilainye berapa..tempohnye berapa..toolsnye..bergantung pada matlamat mu nak diapakan dengan duit tu..

sebab aku penah kena gak..bini kata hah tula org kate jangan..degil.kui2..(tapi bukan kes jual kereta la ye). kami ade 1 kete je..tu pun kelisa.

ape pun pada aku yang penting kemudian langkah berikutnye, nak di apekan..adekah untuk kehidupan yang lebih baik atau untuk menambah lagi beban...

the choice is yours...

p/s: kebanyakan masalah financial adalah berpunca daripada masalah dalaman. tinggal lagi sanggup berubah ka tak..

emmett said...

thanks met..

aku blh je jadi hati kering, heheh...
aku dok pikir2...aku mampu nak tahan ckp2 org kalo aku downgrade kete ni..

dook nmpk dlm otak nak jual n amek keta proton saga kotak second...matlamat, xmau hutang n xde byr bln2...

tp bile bini ckp mana tau dpt kete yg xok ke, asyik rosakla plak...aku terpaksa berpikir blk,heheh..tp blh je, time nak beli tu ajak la kwn2 yg pakar pasal keta n enjin, mekenik ke...

thanks..aircond second ade?heheh

MET said...

tgok kat mudah gen2 MT 2006=RM 26,800

so ade lebihan RM800.hee.ok ka..?

em.ade berapa tahun lagi loan.kalau ikat 9 tahun.lebihan rm565 tiap2 bulan.save banyak tu..hu.

boleh consider saga kotak or iswara..

rm565x12=RM6780+800=RM7,580

kalau dapat yang bagus tahun 2000 ke atas +- rege atas tu kira ok la. nego bayar cash.

em.sebab tu la target buy cash. mu ade lebihan tiap2 bulan rm565. maintenance sikit2 tu leh cover.tak taula kalau mu beli2 je engine terus gugur.huhu.

sebab mu bli cash.anytime kalau mu nak upgrade leh je.kalau kete wat hal nak tukar leh je anytime..

tiap 2 tahun upgrade..565x24=RM13,560+jual kereta lama=kereta yang lebih baik...

emmett said...

huhu..loan aku 9 thn start byr bln 10 thn 2006..

so, kalo ikut rege yg ko tgk tu, let say 26,800, aku dpt balance dlm 800 je..so aku kena tggu dulu la kejap kan utk beli keta cash..

betul x? sbbnya aku sekarang (lepas jual gen2 lama) aku hanya ada baki 800, hehhe..so atleast kena tggu setahunla utk saving 565 x 12 = 6,780 + 800 = 7580..

7580 mcm payah je nak dpt saga, kancil mmg blh dptla..

betul x apa yg aku bebel ni,heehhe..

anyway tq met sbb sudi share n bagi pendapat ko...kurang2 terbuka juga minda aku ni...

salam ramadhan

kayzen said...

nak kene gi menuntut dgn sifu met ni.. lama x jumpa...

MET said...

kayzen. aku pun lama tak lepak. skang keje ulang alik kampung.banyak abis masa atas jalan je.hu

ceritanya bergitulah seadanya...

emmett kalau mu ade duit leh je kalau nak downgrade terus.huhu.survey la dulu...aku ade juga nampak rege2 tu...kancil lagi mahal untu tahun 2000 atas..

emmett said...

wokeh2... tq met..