Thursday, July 22, 2010

Investment Terbaik...

Ramai orang tertanya-tanya..

Nak Invest kat mana..

Yang mana lebih bagus..tak da risiko..

ok tak kalau aku invest kat rumah..atau emas..saham amanah..fcpo..forex..stock la..ok ke kalau aku buat odasb topup asb..invest beli tanah lagi bagus ke..jadi petani..buat bisnes..dll.

ahhh..pening..

dan jawapannya.....

Sebenarnya tuan-tuan. Invest la tempat yang anda paling arif. yang anda paham. jangan ikut-ikut orang..

kalau anda tak paham, tak tahu. invest la untuk ilmu dulu...tak rugi tuan-tuan. ilmu ni pakai seumur hidup walau di mana jua anda berada..

23/7/10....

ok paham ye. maksudnya investment terbaik is invest dengan ilmu. bukan jenis investment itself..

sebab itu ade orang invest, contohnya dalam property tapi rugi..beli emas rugi..(ops org kata long term tetap/mungkin untung. tapi well kekadang lebih kepada wasting time je ).

Contohnya:

1. Anda beli rumah hari ini pada harga market price/over market..dengan harapan 5 tahun lagi harga kebaboom..(mesti 5 tahun ka??)..kononnya nak peram..

masalahnya cost anda bukan free. kena 10%..ade fee untuk legal insurance bagai..ade kos untuk rumah lagi dan juga bulanan loan rumah selama bertahun. total dia berapa?? dan anda mengharapkan untung setelah - (tolak) oustanding loan=100%..50%..ke 10%??katelah untung 30%..tapi kalau dah cost awal pun dekat 30% ape kes..

dan ini saya panggil duit mati..dan wasting time..kemudian lepas 5 tahun akan datang baru ade modal untuk invest kembali..??

26/7/10..

so..salah ke cara kat atas tu. emmm..bergantung kat matlamat dia la. kalau matlamatnya asal ade rumah dalam masa terdekat ni. maknanya dia dah success la.tahniah...

kalau nak kemas lagi. cadangan saya kena tahu lah atleast basic. market prices area sana berapa..rental berapa (bukan suka hati)..nak financing kat mana. lain2 urusan lawyer buat ape bagai aku pun kekadang tak ingat. yang penting, tahu lah ianya good deal ke tak..

kan molek anda tahu market area situ sekitar 150k..then dapat offer 100k+ (below market)..dah takyah susah-susah nak hoping-hoping 5 tahun/masa akan datang naik berapa...naik lebih sket kira bonus la tu..

jangan rushing-rushing. jangan hoping-hoping. cari dan study molek2. pada aku 1st kena pastikan cashflow..barulah boleh OPM. nak invest mana..nak invest good deal tapi -ve cashflow ke..nak buat loan lebih besar ke..nak dapatkan PL ke lepas tu pun tak jadi masalah..

ade je orang just bayar/cost deposit rm1ooo (under construction) then rumah siap dapat RM25k..tapi ape de hal..cashflow dia pun macam mana. +ve dia banyak mana. anda kena ingat tak semua dalam dunia ni indah belaka. kalau rumah tak siap2 macam mana??commitment anda macam mana...worst case anda ade pikirkan tak. apa plan anda..

kalau masih beginner macam aku ni kenalah hati2..

kalau sifu2 saham kata. exit plan lagi penting daripada entry point. 1. untuk mimima kan lost. 2. untuk take profit, tak exit awal..kalau pakar ni. masuk tang mana pun insyaallah selamat.hu. (note: aku bukan pakar).

ok. buat lah macam mana pun. asalkan cashflow anda cantik. +ve..lagi banyak lagi molek. mudah kan..

27/7/10

nanti kita bincang lagi panjang lebar pasal propety di tajuk yang lain..

2. Emas ni pun satu..orang kata naik sokmo...dan orang-orang yang kurang mengerti ikut sokmo je jugak..

ni record for every 5 years daripada 1975-2005...tapi ramai yang tengok dan diwar2kan cuma 5-10 years kebelakangan ni je..link gold history

kalau tengok situ..summary:

start tahun 1975 kemudian turun paling low 100+ pada pertengahan 1976 dan naik sampai 850+ dalam awal tahun 80an.=5 tahun
kemudian selepas 80an dia naik turun paling low 250+ ..paling high dekat 500+ sampailah 2001 test new low then baru la naik sampai lani..=dekat 20 tahun baru retrace..

so kalau mu beli masa awal 80an..bila brake evennya?? dalam tahun 2007-2008..gold 10 tahun

skang ni pun tengah peak..ade berani???

em.cantik gila graf..tahun 76 skyhigh..then turun..tahun 2001 sky high balik..em.bila la nak junam..emm.satu kemungkinan. history will repeat again??

30/7/10..

Aku cuba menamatkan hari ini. sebenarnya macam panjang lagi tapi try to make it simple la..

3. ok ye. jangan la semuanya anda invest, beli simpan manjang dengan harapan akan kebaboom je. lepas tu kaya raya...lebih kaya daripada orang yang kaya..

jangan hoping2 (kira berjudi juga tu.hu)..jangan rushing2. jangan invest kat ala-ala skim cepat kaya. duduk diam dapat duit..dll.

kalau anda main saham kenalah tahu kenapa harini nak buy or nak sell. kenapa anda nak beli property tersebut. mesti ade sebab. bukan sebab namanya rumah atau emas..mesti kena ade sebab yang releven. barulah masuk buy..lain2 tawakal la yop..he.

realitinya. basicnya semua benda adalah base on supply and demand. ianya sepatutnya balance. kalau ade demand ia naik..kalau takde demand harga turun..sebab tu harga emas..harga property sekitar..harga barangan boleh naik dan boleh turun. kalau ianya bukan sebab ecomonic sense..mestilah sebab common sense.

adatlah naik turun. kalau dah mahal sangat jap lagi turun la tu. berapa ramai yang mampu beli rumah harga 300k guna satu nama kat tempat anda?? orang kata harga naik je skang..tapi gaji tak naik2 juga bukan?? mungkin this time good to sell. not always buy..manusia tu ade emosi..hu.kalau dia rasa mahal cari yang murah..dll. yang invest ikut emosi nasib la..

4. Rasa-rasa anda la. kenapa ade orang kata property is the best..tapi ade orang kata emas..tanah..ade orang kata bisnes..ade orang kata trading forex fcpo..stock..mutual fund..

Sebenarnya tuan-tuan. Investment terbaik secara kasarnya is how much you kan make money from that investment. atleast tu bagi aku la..not invesment it self/type investment. sebab tu ade orang kata cpo, forex, saham not high risk. ade kate high risk. so ape yang kamu tahu tentang investment tu??

sebab ape orang emas kate emas terbaik atau mutual fund sekian-sekian terbaik..sebab dia jurujualbuat duit daripadanya..orang invest dalam tanah/property sebab dia buat duit daripadanya..orang yang buat bisnes yang main forex tentunya mungkin kata ianya lebih bagus daripada main property dan masuk dalam mutual fund. tak gitu?? dan begitulah sebaliknya orang yang non daripada category tu..lagi2 yang tak buat duit. risiko la..susah la bagai..

cumenya..dari segi security "mungkin" la emas..property..mutual fund..dll. but terbaik dari segi investment mestilah yang mendatangkan hasil..ape barang invest tapi tiada hasil pulangan??

yang terbaik untuk aku belum tentu juga baik untuk kamu. bergantung pada profile investment anda. buat lah apa yang kamu lebih arif..

5. Cadangan saya. 1st kena la tahu matlamat anda..kemudian apa tools/kemudahan yang boleh diguna..kemudian buatlah sistem yang mudah then follow jangan menyimpang..kemudian kenalah monitor variable change..dll tambahan.

matlamat anda nak target cashflow ke nak flip..jual masa terdekat..but still berlandaskan ilmu la ye. jangan hoping-hoping..kena ade sebab..ape factornya..location bagus untuk pelancong ke student ke..campur sebab developernya bagus ke..tu jelah tanah yang tinggal ke..dll.

contoh lagi..kenapa anda buat OD..kenapa simpan dalam ASB..

mungkin matlamatnya. sebab anda perlukan simpanan untuk hari tua atau bersara..so mungkin ASB adalah yang terbaik buat masa ni sebab untuk target long term ianya mestilah low risk..tak volatile (dulu singgit skang 0.30sen)..contoh saham mungkin invest untuk bond gitu..dah buat sistem then monitor kalau dah terlalu banyak mungkin boleh invest tempat lain..kalau buat loan..kalau interest sky high mungkin plan untuk terminate dan sebagainya..

Buat ODASB pun kena tahu apa matlamat..saya bagi contoh..mungkin untuk standby sahaja. takde plan untuk invest..mungkin anda buat plan..10% takle usik had maximum..10% lagi standby emergency kegunaan sendiri..30% lagi low risk masuk ASB biar compond..30% lagi sederhana mungkin property..20% lagi high spt saham..atau mungkin buat modal bisnes (yang anda arif)..so kalau salah satu tak jadi ade lagi yang lain..kalau 30% dah abis guna janganlah curi dana lain. tunggu la naik balik kemudian baru invest kembali..

ok lah tu moga2 terjawab sikit ape yang terbaik untuk anda buat masa ni..

salam sayang.hu






7 comments:

Anonymous said...

adeh..bleh lak besambung ngah syok2 baca ni..

-tinta-

MET said...

hee. bukan senang nak mengarang wo..kang kawe syok sendiri sudah juge..

tuanbri said...

ramai je yang membaca...mana ada syok sendiri...hehehe

memang susah nak blogging


Tuanbri

MET said...

sekarang ni kawe banyak masa di kampung..kampng tenet takde..he.

ni dah order talian telepon..kang masuk stremyx hopefully lagi mudah nak menulis..

ADIWIRA said...

Salam, MET..

info yg tepat, MET.. dapat sedarkan diri sebelum terlewat.. hehehe.. tq.

peruzz said...

terusskan mengarang bro.. byk info tuh... thankss

MET said...

insyaallah. aku akan share apa yang aku tahu dengan ilmu aku yang sikit ni..he.