Thursday, April 21, 2011

Cerita dan Kes Study

salam.

ceritanya begini.

semalam bid rumah lelong untuk aset isteri tercenta..alhamdulillah rezeki memihak kepada kami..pangsapuri ni telah dilelong sebelum ni 69k..tapi takde orang mau. bila check outstanding maintenance tinggi dekat 7k..mungkin lah sebab tu orang tak berminat atau atas sebab lain yang tidak diketahui..so next auction biarlah kami ambik kalau orang dah taknak..

kemungkinan menang tu agak tinggi la. sebab ianya bukan tempat rebutan saya rasa. bumi lot..oustanding pun tinggi..dan pernah dilelong sebelum ni. RP kali ni 63k..so kalau orang lain ade yang berminat saya rasa price dia adalah berlegar sekitar 70-80k++. base pada 69k auction lepas..saya just budget atas sikit untuk cuba nasib..

and last ketuk semalam saya lah orang yang bertuah tersebut dapat 80k..rumah elok lagi sebab ade family dalam tu. market price tingkat 5 ade orang nak tolak 110k..sewaan 650. tingkat 3 ade orang dah jual 130k..saya punya tingkat 1..

financing kalau ikut 3 bank yang saya survey dalam post sebelum ni. rasanya lebih berminat dengan hsbc. tapi kalau ikut list yang K.Long and Liya post kat comment. mungkin kena usyar sikit citibank,ambank,public bank..

ok tu cerita kemudian lah. cumenya nak cite kenapa sebelum ni pilih hsbc. mungkin nanti boleh jadi sedikit sebanyak panduan untuk liya..

saya suka dengan HSBC ni sebab:

1. ianya daily rest, reducing term and flexi. daily rest is better sebab interest dikira berdasarkan harian mengikut balance outstanding harga pokok (loan) semasa. payment boleh buat at any time at any amount (bayar lebih..bayar split) tanpa advice bank..dan boleh melalui atm mesin..sebarang bayaran tambahan atau parking akan reducing principle.
2. ratenya pun not bad. blr-2 walaupun below 100k untuk maximum 35 tahun or sehingga umur 65 tahun mana yang terdahulu.
3. kemudahan kad atm..untuk keluar masuk duit dimesin. boleh park gaji bonus bagai lebih mudah. ianya juga membantu mereducekan interest..kalau perlukan duit boleh keluarkan di atm..
4. lock in period 3/5 tahun. ni tak jadi masalah sebab hsbc ade facility untuk topup loan. solution untuk refinance. ianya bermaksud boleh jadi 2 loan untuk 1 rumah..
5. ASB commitment. kate banker just attachkan ASB Loan punya letter offer then ianya tak kira sebagai commitment. tapi ni den baru try tahun ni..betul idak tu belum dipastikan.sekadar hasil perbincangan..

plan general den is..

loan RM72k+5%=+-RM76k..
monthly 35 tahun blr-2=+-RM352..
sewaan =+-RM700
maintenance=RM63
cashflow=+-RM285

lepas berjaya disewakan:
topup loan.
anggaran rumah +-130k..
loan 90%+5%=123500..
new loan=RM123,500-RM76k=RM47,500
bulanan=RM219

total payment monthly=352+219
maintenance=RM63
total payment=+-RM634
cashflow=+RM66..standby cukai..

RM47500 put dalam ASB wife. standby..extra payment dan lain2 repair.
=47500*7%=RM3,325 or 227/month..compound.
5 tahun=RM66,621..
35 tahun=507k++ tak termasuk bonus..
cukup haul buat rumah idaman di kampung..

em.detailnye boleh berubah mengikut cuaca...

so that is matlamat dan plan rangka den. liya punya plak plan ikut matlamat liya..

tambahan: thanks liya sebab ingatkan pasal monthly caj untuk facility sebegini. hsbc kenakan rm10/month. so bagi yang bayar macam biasa sepanjang tahun. not adviceable..

nak untung sikit. loan release je, then terus keluar kwsp lump sum dalam akaun. terus interest drop gila2. then pay extra kalau boleh atau time gaji lebih..or time bonus. atau kalau rajin bayar split 2 minggu sekali..

interest saving will be more than facility charge..

cukup haul kalau nak guna duit leh topup loan untuk ambik cash..kalau nak la.orite selamat beramal..

p/s: liya kata ambank kenakan caj rm5 shj. sapa ade guna ambank sini angkat tangan..hu.kongsi sikit..

14 comments:

Anonymous said...

salam MET, nak tanye HSBC nih islamic ke tak?.. saje nak tanye jee.. tapi based on ur explanation nampak cam best jer HSBC nihh

- bukhari

MET said...

ade hsbcamanah..kat shah alam sek 9..kat plaza masalam..

Admin said...

hsbc kira ok jugak....

lama dah aku jadi client HSBC nie...layanan yg diterima jauh tip top berbanding pegi bank rimau (asyik gaduh jek gi bank rimau nie)

lagi satu HSBC client punya identiti tak bocor, macam bank tempatan lain asyik bocor jek terutama bank rimau dan RHB , dan tu la offer insurans la, kad diskaun la, hotel offer laa....sakiiitttt hati betul...

HSBC punya loan approval agak strict, kena diskus betul2 ngan officer bank tuh, kena carik yg dah lama keja, dan tolong diorang improve recommendation dalam proposal prospek yg diorang buat...kalu tak susah nak approve...

Anonymous said...

tahniah sbb berjaya menambah aset.met, kalo jd nak wat ngan hsbc saya boleh bg no oficer dia saya dpt dr forum bj. orgnya mmg bagus takde hide info mcm saya terkena ngan bank cina india melayu dulu dan rasanya dia senior oficer. mmg bank ni agak strict tp ok.

k long

Matjoe said...

wow, congrat met. goo planning, kene disiplin dan follow the plan. good luck

mohd said...

salam..

mmg menarik abis hsbc ni n ur plan met..

saya nak tny ckit, saya ni baru belajar2 pasal hartanah ni...saya x faham ler kenapa buat 2 loan dan macam mana boleh dapat ek?

untung jugak tu kalo wat mcm tu, duit yg second loan tu blh dump kat asb or stanby modal utk next property...

maaf kalau soalan x betul...saya kurang faham ckit pasal loan2 ni..masih dok menkaji...

aslam said...

nice plan...nice bank..

MET said...

aslam..kalau salah mintak tunjuk ajar. kawe pun budak baru belar.hu.kekadang over look gak..

mohd:
buat dua loan satu rumah ni sebab nak cash money tapi taknak kena penalty sebab refinance/jual dalam tempoh lock in period bank.biasanya 3 % or 5k mana yang lebih tinggi..

2 loan ni bergantung pada pakage bank yang ada..

thanks bertanya. den pun budak baru belajar..

mohd said...

thanks met...

mcm hsbc pakej tu ada sekatan utk jenis2 property x? mcm saya ada low cost yg menang auction n tgh sewa.. tapi baru nak masuk setahun..so, low cost blh ke guna pakej ni?

so, kalo refinance mcm yg met ckp mmg kena penalti pasal dlm lock in period lg..apa pendapat met kalo saya amik pakej ni (kalo blh la) pasal nak cash utk tambah umah n masuk dlm ASB?

any suggestion? thanks a lot..

Anonymous said...

Salam,

Very thankful to MET ats explanation diatas...nanti saya belanja KFC ye..:) tp KFC dialam maya ler...huhu

Lepas buat survey hati ni mmg bekenan kat ambank & hsbc,monthly charges housing flexi beza rm5..
tapi hati ni lebih terarah ke hsbc even rate dr ambank bley dpt 4.1% plus explanation yg MET buat plak..lagi pulok hsbc valuekan rumah saya tinggi dr bank lain..$$$$$$ tu...so sy pun akan mencuba nasib ngan hsbc kut..

kat sini saya dapat satu jawapan.

"nak untung sikit. loan release je, then terus keluar kwsp lump sum dalam akaun. terus interest drop gila2."

before ni cadang2 nk topup dulu epf dlm bank sedia ada,konon nant dpt cash banyak skit pas refinance.tp nampak mcm tak menguntungkan based ngan t&c bank before this.so ni jawapan yg saya cari2...thanks again for sharing MET

-liya-

MET said...

mohd:
kalau tak salah untuk hsbc minimum loan 45k kot. check balik dengan diorang..low cost tak jadi masalah.

em.nak refinance skang ke.hu.baru nak masuk setahun loan.terpulang lah.study leklok.dapatkan butiran. jangan ambik bulat2 semua yang aku share atau orang lain share. profit lost adalah tanggungan sendiri.hee.

liya:
em.tadi kawe ade usyar ambank 2 tempat kat shah alam.tapi tak dapat jumpe person in charge. tgok pamplet macam best juga.mungkin lah same benefit. cumanya maximum tenure 30 tahun. lain2 no comment.

kfc alam maya pun ok je saya..hee.time kasih...

Admin said...

Salam semua...

Kepada yang berminat dengan HSBC Amanah, Aku cadangkan gi jumpa pegawai nama Izzat kalu bertandang ke HSBC Amanah Shah Alam sek. 9...

setakat nie dia banyak membantu aku dalam bab apply loan melalui HSBC...

kalu dia tak kenal, cakap kat Izzat tuh yang korang rakan baik Zainoor... InsyaAllah dia layan, kalu dia tak layan, email kat aku biar aku 'layan' dia lak....hehehehe

ina said...

salam... sy br jumpe blog ni.. byk info sy dpt(x brape reti dlm bab2 urus duit ni) hehe...

sy nk tnya....sy ade wat home loan kt b.islam tp flat rate 7% thn 2007... skrg ni lbh baik sy wat 2 loan@refinance bank ke atau refinance ke gov(3% kot)...skg byr buln2 rm706..da cek ngn gov bln2 rm540 je tp x dpt cash... ada cdgn lain yg lbh baik x?klu blh dpt cash masuk asb lg baik...

MET said...

pendapat saya.kalau dah matlamat ina nak cash so gi option no.2 la...hee.boleh ambik cimb islamic, rhb islamic, hsbc amanah...dll.gi window shopping bank terdekat untuk pakage yang sesuai dengan ina..then bandingkan.

em.dah check b.islam kalau full settlement berapa outstanding??kalau tak kurang..so option yang ada is no.1. duit 706-540=RM166 sila simpan dalam bank..

kalau tak clear tanya lagi..